Επί τάπητος τέθηκε χθες στην ΕΑΣ Πηλίου η πρόταση για εξαγωγή λαδιού στην Κίνα. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν όλοι οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Δημήτρης Σπανός τούς ζήτησε να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως θα είναι μεγάλη επιτυχία για την περιοχή να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Η αρχική έκπληξη στο άκουσμα και μόνο της πρότασης να γίνει εξαγωγή λαδιού από το Πήλιο στην Κίνα εξελίχθηκε σε ευκαιρία τόσο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, όσο και ολόκληρης της Μαγνησίας, να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Πριν από δύο εβδομάδες μεσολαβητής μεγάλης κινεζικής εταιρίας προσέγγισε τους υπευθύνους της ΕΑΣ Πηλίου, προτείνοντάς τους μεγαλόπνοα επιχειρηματικά σχέδια και ειδικότερα την εξαγωγή λαδιού στην Κίνα.
Η πρόταση αυτή αρχικά φάνηκε παράξενη στα αυτιά των αρμοδίων, ωστόσο μετά από σκέψη έγινε κατανοητό πως μία τέτοια κίνηση θα ενισχύσει σημαντικά την ΕΑΣ Πηλίου και την ευρύτερη περιοχή.
Χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου κ. Δημήτρης Σπανός συγκάλεσε σύσκεψη προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών στα γραφεία της Ένωσης. Τους παρουσίασε την πρόταση που δέχτηκε και τους ζήτησε να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς και να τους ρωτήσουν εάν μπορούν να διαθέσουν ποσότητες λαδιού στην Ένωση για να ξεκινήσει το εμπόριο. Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να σταλεί έστω και μια μικρή ποσότητα και να γίνει γνωστή η περιοχή και τα προϊόντα της στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Σπανός τόνισε πως στην περίπτωση που προχωρήσει η συνεργασία, τότε θα ανοίξει η πόρτα και για άλλα προϊόντα. Ο ίδιος πρότεινε στους προέδρους να συγκεντρωθεί μια ποσότητα της τάξεων των 100 τόνων, γεγονός που θα εξυπηρετήσει και τους παραγωγούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για το λάδι που μένει απούλητο.

Μέχρι στιγμής η τιμή που προτείνει η ΕΑΣ Πηλίου για την πώληση του λαδιού είναι 2.20 ευρώ το λίτρο, τιμή που σύμφωνα με τον κ. Σπανό θεωρείται καλή για τα πλαίσια της αγοράς. Ο κ. Σπανός σημείωσε πως το λάδι Κρήτης πωλείται προς 1.90-2 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτό της Καλαμάτας προς 2-2.10 ευρώ το λίτρο.
Οι προτάσεις των προέδρων θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου μετά να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ο μεσολαβητής θα πάρει ούτως ή αλλιώς λάδι από την Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να μην πάρει κι από μας; Θεωρώ αυτή την κίνηση πρόκληση κι ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε προτάσεις μια και το προϊόν που προσφέρουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου κ. Δημήτρης Σπανός.

πηγή: Ταχυδρόμος