Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη, δεν σημάδεψε μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά ακόμη και σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης για την κοινωνία μας. Σήμερα (9/4) συμπληρώνονται δύο χρόνια από το μοιραίο μεσημέρι που ο πολύπειρος αστυνομικός συντάκτης, ο καλός οικογενειάρχης, ο ευγενικός συνάδελφος, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αυτών που θέλησαν να του κλείσουν το στόμα.

Χωρίς ο ίδιος να λαμβάνει κανένα μέτρο αυτοπροστασίας, χωρίς να έχει αστυνομική ή άλλου τύπου συνοδεία, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέβηκε από το αυτοκίνητο του, περπάτησε λίγα μέτρα αλλά δεν έφτασε ποτέ στην πόρτα του σπιτιού του. Ο εκτελεστής με στρατιωτικό τζάκετ πυροβόλησε σχεδόν 20 φορές προς το μέρος του, πετυχαίνοντας τον έξι εκ των οποίων οι τέσσερις στο κεφάλι, με τον δημοσιογράφο να πέφτει νεκρός σε λίμνη αίματος.

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως δημοσιότητας πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρόοδο στις έρευνες, καθώς -μετά από δύο χρόνια αναλύσεων- διαπιστώθηκε ότι το σκούτερ μεγάλο κυβισμού, στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές του, είχε συνοδεία από ένα μικρό βαν. Ακόμη κι έτσι να είναι, πρόκειται για ένα στοιχείο που δύσκολα θα οδηγήσει έστω και στους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, καθώς υπάρχει τεράστια χρονική απόσταση από το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αστυνομία καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξιχνίαση μίας εγκληματικής ενέργειας που αποτελεί «αγκάθι» στο δημοσιογραφικό σώμα, αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα…

Ωστόσο, όσο η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη τόσο τα ερωτήματα «ποιος και γιατί» διέταξε την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ θα πληθαίνουν. Η έρευνα έχει στραφεί προς το οργανωμένο έγκλημα, όμως –κι αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά- ακόμη και σε επίπεδο φημών ελάχιστα ψιθυρίζονται στον κόσμο της αθηναϊκής νύχτας. Είναι προφανές ότι οι Αρχές γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα μπορούν να… διαρρεύσουν στους δημοσιογράφους, όσο όμως οι ένοχοι εξακολουθούν και κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο εμείς οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε.

  • Ο Κώστας Παπαδόπουλος είναι αστυνομικός συντάκτης στο Newsbeast