Στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να δίνει εντολές λίγο πριν σημειωθεί η τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο τρένα.

Πρόκειται για δύο ηχητικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το protothema.gr και το πρώτο αφορά τον διάλογο του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, όπου ο δεύτερος ρωτάει αν έπρεπε να γυρίσει το κλειδί στην ευθεία, ώστε το τρένο να συνέχιζε στην κανονική γραμμή.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος

Έπειτα, το δεύτερο ηχητικό αφορά τον διάλογο του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Ιntercity, με τον πρώτο να δίνει εντολή το τρένο να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, στην οποία ήδη κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια

Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Στο μεταξύ, σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του σταθμάρχη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Την ίδια ώρα, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία.

Η εκπομπή «Live News» ανέφερε πως ο σταθμάρχης είχε εκπαιδευτεί πρόσφατα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του φέρεται να παραδέχτηκε το λάθος του.

Ο σταθμάρχης ανέφερε πως και οι δύο γραμμές ήταν ανοιχτές, όταν ο σταθμάρχης της Κατερίνης ότι τον ειδοποίησε για την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας με προορισμό τη Λάρισα.

«Εκείνη την ώρα προσπαθούσα να βάλω στην κατάλληλη θέση ένα άλλο τοπικό τρένο. Άλλαξα τα κλειδιά των γραμμών και μετά δεν το επανέφερα στη θέση του. Έγινε ένα λάθος και έβαλα το τρένο που αναχώρησε από τη Λάρισα, χωρίς να το αντιληφθώ, στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία από την Κατερίνη. Έπρεπε να το βάλω στη δίπλα γραμμή», φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή του ο σταθμάρχης.

Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης

Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, δείχνει τη σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε τη μοιραία στιγμή το βράδυ της Τρίτης.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ 3 από κύκλωμα ασφαλείας διακρίνεται η μεγάλη φλόγα της έκρηξης, τη στιγμή που γίνεται η φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα πρώτα τρία βαγόνια έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διασώστες εντόπισαν διασκορπισμένα μέλη σε όλη την περιοχή.