Έκκληση για την άμεση συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, εμφιαλωμένων νερών και φαρμάκων, για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία, απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι μητροπολίτες της Θράκης: ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

«Οι υπογράφοντες τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, απευθύνουμε έκκληση στους Χριστιανούς των Επαρχιών μας και σας καλούμε να εκδηλώσετε το Ευαγγελικό μας καθήκον και την ενεργή συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία. Επειδή η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας, που ζουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητος», τονίζεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση των υλικών θα πραγματοποιείται καθημερινά έως και τη 12η Φεβρουαρίου από τις 9.00 έως τις 13.00, στα γραφεία των Μητροπόλεων Διδυμοτείχου, Αλεξανδρουπόλεως, Ξάνθης και Κομοτηνής.

Στο ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τον συριακό και τον τουρκικό λαό είναι και η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου. «Βαθιά συγκλονισμένοι από το δράμα που προκάλεσε ο τρομερός σεισμός στον τουρκικό και τον συριακό λαό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε ανάπαυση στους νεκρούς, ανάρρωση στους τραυματίες και ανακούφιση στους πληγέντες. Είμαστε γείτονες και ως γείτονες θα βοηθήσουμε. Παρακαλούμε για το Έλεος του Θεού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των τριών Τοποτηρητών Μουφτήδων: Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, Ξάνθης Χεμσερή Νεζντέν και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.