Δεν χωράει ο νους την τραγωδία των τελευταίων 24ώρων σε Τουρκία και Συρία. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Σεισμός στη Τουρκία

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Eιδήσεων.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.

23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας είναι οι μεγαλύτερες μετά το μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί και στη νότια Τουρκία.

Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.

«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.

«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

«Είναι τώρα μια κούρσα με το χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται».

Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά το σεισμό της Δευτέρας.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», υπογράμμισε.

Στους αγνοούμενους του σεισμού και ένας Ιταλός πολίτης

Στους αγνοούμενους του φονικού σεισμού, που έπληξε την Τουρκία, συμπεριλαμβάνεται και ένας Ιταλός πολίτης, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή για λόγους εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, ο Αντόνιο Ταγιάνι, όλοι οι υπόλοιποι Ιταλοί που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας έχουν εντοπισθεί και είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, εκτός από αρωγή που απέστειλαν η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική, πολλές περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν επίσης την αποστολή γιατρών και νοσοκόμων για να παρασχεθεί φροντίδα στους τραυματίες που προκάλεσε ο σεισμός.

Τέσσερις συλλήψεις για αναρτήσεις στα social media σχετικά με το σεισμό

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σεισμός στη Τουρκία

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.

«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.