Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας εμφιαλωμένων ποτών Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, η διοίκηση προέβη ήδη σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα από το τμήμα πωλήσεων και η εργοδοσία θα προβεί και σε νέες απολύσεις, από τα τμήματα χειριστών μηχανημάτων, αλλά και της παραγωγής. «Οι αστυνομικές δυνάμεις μας συνέλαβαν ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Στην κινητοποίηση έξω από το εμφιαλωτήριο της «Μαλαματίνας» υπήρξε ένταση μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι απέκλεισαν τον χώρο ώστε να μην εισέλθουν απεργοσπάστες και των ΜΑΤ, αναφέρει το GRTimes.

 Αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις απεργούς -δύο για παράνομη βία κι έναν για απειλή, εξύβριση και ψευδή καταμήνυση- οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του δήμου Δέλτα και στη συνέχεια, με εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Σε ανακοίνωσή της, η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταδικάζει τη σύλληψη «του προέδρου της ΠΟΕΕΠ και προέδρου του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης “Μαλαματίνα”, και του πρόεδρου του Συνδικάτου Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Βορείου Ελλάδος, και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ», όπως επίσης και «την απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και με τη συμβολή των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ να προσπαθήσει χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν».

Ζητά δε, «να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες», να παρθούν άμεσα πίσω οι απολύσεις και υπογραμμίζεται η στήριξη στον «αγώνα του σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα».

   Σε σχετική καταγγελία για τις συλλήψεις έχει προβεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικων Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής, Πιερίας (ΣΕΤΕΠΕ).

Όπως τονίζει στο GRTimes ο κ. Φραγγίδης, από το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο οδηγήθηκε μαζί με τον οργανωτικό γραμματέα, Αριστοτέλη Μερκενίδη «θα προβούμε σε μήνυση για αυτές τις ενέργειες. Ήρθαν το πρωί πέντε αυτοκίνητα με διευθυντικά στελέχη για να σπάσουν την απεργία όμως δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας συνέλαβαν ωστόσο εμάς δεν μας πτοεί αυτό και θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων της εταιρίας» επισημαίνει ο ίδιος.

Ένταση και προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

«Στην σημερινή κινητοποίηση έξω από το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνας στο Καλοχώρι υπήρξε ένταση μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι απέκλεισαν τον χώρο ώστε να μην εισέλθουν απεργοσπάστες και των ΜΑΤ» αναφέρει στο GRTimes ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, Γιάννης Νιβορλής.

Μάλιστα όπως συνέχισε ο ίδιος «παρά τις προκλήσεις που δεχτήκαμε από τους διευθυντές της εταιρίας οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν μέσα με ανειδίκευτους εργάτες ενώ ήξεραν ότι έτσι δεν θα μπορέσει να υπάρξει παραγωγή, εμείς δε λυγίσαμε». Επιπλέον επισήμανε πως «μετέπειτα έγιναν δύο προσαγωγές, η μία του προέδρου της ΠΟΕΕΠ, Γιάννη Φραγγίδη και η άλλη του οργανωτικού γραμματέα, Άρη Μερκενίδη». «Οι προσαγωγές έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μήνυση, με τον νόμο περί παρεμπόδισης» υποστηρίζει ο κ. Νιβορλής.

Τέλος, σχετικά με τις επόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ανέφερε ότι «ενωμένοι θα βρισκόμαστε στο χώρο του εργοστασίου αυτές τις μέρες μιας και έχουμε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα».