Συγκινητικές στιγμές για τον Άλμπερτ Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη. Ο CEO της Pfizer ανακηρύχτηκε σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ. «Υπέρτατη αξία η διάκριση από την πόλη μου», δήλωσε ο διαπρεπής επιστήμονας, που ηγήθηκε της μάχης κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας.

Σε μία θερμή ατμόσφαιρα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακήρυξής του σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε: «Η διάκριση που παίρνεις από τη δική σου πατρίδα, από την πόλη σου, είναι ασύγκριτη, ξεπερνάει σε αξία τις υψηλότερες διακρίσεις από τους μεγαλύτερους φορείς στον κόσμο».

Ο κ. Μπουρλά προσέφερε το εμβόλιο και τη θεραπεία κατά του covid-19, αναβαθμίζοντας, όμως, παράλληλα, και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης ως κόμβου καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ο Σαλονικιός

Ο CEO της Pfizer, μίλησε για την πόλη και τα πόσα του έδωσε, καθώς από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε και δεν το ξεχνάει. Μίλησε, επίσης, για το «χρέος μας να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο», αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, για τη δημιουργία του οποίου δώρισε το χρηματικό ποσό από το βραβείο Genesis που του απένειμε το Ισραήλ, για να προσθέσει ό,τι είχε σχεδιαστεί, η Πλατεία Ελευθερίας θα πρέπει να γίνει πάρκο μνήμης και να μη μείνει πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Ο κ. Μπουρλά, ο επιστήμονας που την τελευταία διετία της πανδημίας, έγινε γνωστός στα πέρατα του κόσμου, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας Ισραήλ, στην ίδια αίθουσα που πριν χρόνια είχε ορκιστεί απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ζούμε μία δεκαετία αναγέννησης της επιστήμης

Ο CEO της Pfizer, αναγνώρισε την προσπάθεια των συνεργατών του καθώς αυτή έδωσε στον κόσμο το εμβόλιο και τη θεραπεία κατά του covid, για να τονίσει ότι “ ζούμε σε μία εποχή Επιστημονικής Αναγέννησης. Στην επόμενη 10ετία, σοβαρότατες καινοτομίες θα αλλάξουν τον χάρτη των ασθενειών στον κόσμο”.

Και δουλεύοντας για αυτή την αλλαγή, η Pfizer εμπιστεύτηκε την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας στην πόλη δύο διεθνή κέντρα του Πολυεθνικού Φαρμακευτικού Κολοσσού, το Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών.

Άλμπερτ Μπουρλά: Πολύτιμο εργαλείο οι τεχνολογίες όπως η mRNA

Ο επικεφαλής της Pfizer, είπε ότι “δεν πρέπει κανείς να πεθαίνει από covid, με τα φάρμακα και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”, στέλνοντας ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους αρνητές των εμβολίων, για να προσθέσει ότι η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της Φαρμακευτικής Καινοτομίας αλλά και τεχνολογιών όπως η mRNA, εργαλείο που θα βοηθήσει την διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις επόμενες προκλήσεις, επιδημίες και πανδημίες.

Ο κ. Μπουρλά τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτών, επιχειρήσεων και Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, σαν αυτό που πλέον υπάρχει και αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα – Ισραήλ: Πολλαπλοί δεσμοί συνεργασίας

Tον κ. Μπουρλά προσφώνησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ κα. Παναγοπούλου η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο κρατών σε εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Στη συνεργασία των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, λέγοντας ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία βρίσκεται στο ξεκίνημά της, προβλέποντας ότι θα διευρυνθεί εντυπωσιακά στο μέλλον.

Στον κ. Μπουρλά η κα. Παναγοπούλου, έδωσε ένα αντίγραφο από το έργο του Ζογγολόπουλου «ομπρέλες», που είναι σήμα κατατεθέν της Παραλίας της Θεσσαλονίκης ενώ ο κ. Σαλτιέλ του έδωσε ένα αντίγραφο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.