Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Σημειώνεται πως σε συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, η οποία συστήνει την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων για το επόμενο 48ωρο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα σχολεία στην Αττική, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, λειτουργώντας με τηλεκπαίδευση.

Πού αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι γκρίζες γραμμές απεικονίζουν την ατμοσφαρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας και τα λευκά βέλη την διεύθυνση του ανέμου στις 14:00 της Δευτέρας 24/01.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Με τηλεκπαίδευση τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική αύριο Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ενώ με τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα, το επόμενο διήμερο, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Στην απόφαση συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι οι μαθητές το επόμενο διήμερο θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) ενώ σε πολλές περιοχές ενδέχεται να κινδυνεύουν επιστρέφοντας στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.

Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΗΦ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία όλων των ωφελούμενων και εργαζομένων από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει ότι, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

  • Αττικής
  • Κρήτης
  • Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες:
  • Κιλκίς
  • Λήμνου
  • Βοιωτίας
  • Εύβοιας
  • Φθιώτιδας
  • Φλώρινας
  • Κορινθίας.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει, λόγω της έντονης κακοκαιρίας, την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Κύριο μέλημά μας είναι πάντα η διαφύλαξη της υγείας και η ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατούν, αναστέλλουμε για τις επόμενες δύο μέρες τη λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Προστατεύουμε όλους τους συμπολίτες μας».