Παρουσίασε σήμερα … το έργο της μετά από 10 μήνες στην κυβέρνηση η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στους συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνει τις διατάξεις για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα λειτουργούν στο εξής απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο θεσμός αυτός υπήρχε και σε παλιότερα νομοσχέδια και είχε εφαρμοστεί, αλλά με το νέο επεκτείνεται και διαφοροποιείται. Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται στο εξής και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

Όσον αφορά το κάπνισμα, οι διατάξεις για την απαγόρευση του οποίου περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι από 1/9/10 απαγορεύεται η χρήση καπνού σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.

Βεβαίως, δίνεται παράταση για τα καζίνα και τα κέντρα με «ζωντανή» μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Στόχος της κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Αυτό που δε διευκρίνισε η υπουργός είναι το πού θα βρει τους γιατρούς και τις νοσοκόμες για τα απογευματινά ιατρεία, όταν το ΕΣΥ έχει ήδη πρόβλημα με ανεπαρκές προσωπικό, ούτε το γιατί εξαιρεί τα καζίνο και τα μπουζούκια από τις διατάξεις για το κάπνισμα.