Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσαν στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου, στον Ψηλορείτη, λαθρανασκαφείς, η δράση των οποίων δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού.

Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

«Ζημιές παρατηρήθηκαν σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός: 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχθεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε το Σάββατο και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εφορείας, κ. Τζιγκουνάκη και την ανασκαφέα, κ. Σακελλαράκη, αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων με ομόφωνη απόφασή τους, η οποία ελήφθη την Τετάρτη 29/04/15, καταδικάζει ως έγκλημα το γεγονός της εισβολής και καταστροφής συγκεκριμένων σημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου.

«Είναι οδυνηρό το γεγονός ένας τόπος, τον οποίο σεβάστηκαν και σέβονται οι φυσικές καταστροφές και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, να δέχεται επίθεση από ανεγκέφαλους που έτσι προδίδουν τον τόπο και την μακραίωνη ιστορία του.  Η συστηματική και επιμελημένη εργασία του Γιάννη Σακελλαράκη και της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία συνεχίζει αδιάκοπα και με ενθουσιώδη ζήλο το ανασκαφικό έργο, είναι ορόσημο για τον τόπο μας που φέρνει στο φως το παρελθόν του. Ευθύνη του Δήμου και της κοινωνίας μας κατ’ επέκταση  είναι η στήριξη, η ενισχυμένη αρωγή στο έργο και η προστασία της Ζωμίνθου, η οποία μας κάνει υπερήφανους ως θεμελιώδη συνεισφορά στο κεφάλαιο της αρχαιολογίας και ανακάλυψης του ίδιου του Μινωικού Πολιτισμού» αναφέρεται στην απόφαση.

Πηγή: cretalive.gr