Νέα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής  μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα (27/12), τα οποία θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι και η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης ενισχυμένης μάσκας για την προστασία από τον ιό. Από τις 24 Δεκεμβρίου, είχε γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ ειδικά για την εστίαση τονίστηκε ότι θα ήταν καλό όταν κάποιος εισέρχεται ακόμα και στην εστίαση να φορά την μάσκα του μέχρι να καθίσει στο τραπέζι. Το ίδιο και σε άλλους κλειστούς χώρους διασκέδασης με συνωστισμό αλλά και στα γυμναστήρια.

Παράλληλα έγινε υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95 σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Mεταφοράς.

Η υποχρεωτική χρήση ενισχυμένης μάσκας, ωστόσο, επεκτείνεται καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο

Ο κ. Πλεύρης έκανε έκκληση στους νέους που νοσούν να μην έρθουν σε επαφή με γονείς και παππούδες και ανακοίνωσε πως μετά τη σύσκεψη των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.