«Θεωρώ ότι ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η συνταγματική εκτροπή. Η διαβούλευση που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το περιεχόμενο, κι όχι βεβαίως την πρακτική που είναι απολύτως καταδικαστέα, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η αρχή. Πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό και η ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει περαιτέρω λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, έγιναν συναντήσεις με τον Α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κάθετη αντίθεση της ΚΕΔΕ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οι δήμοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

«Ελπίζουμε να αντιληφθούν όλοι ότι η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που πάντα έχει βοηθήσει την πατρίδα, με πολλούς τρόπους. Είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει εκ νέου. Όμως είναι και εκείνη, η οποία βάσει του ρόλου που το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της ορίζει, πρέπει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της. Θεωρούμε ότι ως ένα πρώτο καλό βήμα είναι η δέσμευση ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη στα διαθέσιμα που καλούνται να καταθέσουν οι δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Και συνεχίζουμε, νομίζω μέσα από το διάλογο θα δοθούν οι λύσεις που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πατούλης.

Την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποτελούσαν οι Δημήτρης Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τζίτζιος, Αλέξης Καστρινός, Απόστολος Κοιμήσης, Σίμος Δανιηλίδης, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μπίρμπας καθώς και οι πρόεδροι των ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος.

Εκτός ταμειακών διαθέσιμων τα ανταποδοτικά τέλη

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι «δεν θα συμπεριληφθούν τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των δήμων στα χρήματα που θα κρατήσει η Τράπεζα της Ελλάδος».

Ο κ. Πατούλης, μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι από όλη τη χώρα επέδωσαν στο προεδρείο της Βουλής και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ψήφισμα και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει όλους τους ΟΤΑ να δώσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.