Ξεκινώντας κανείς το βιβλίο του Sebastian Fitzek «Ο συλλέκτης» θα βιώσει ένα αρχικό ΣΟΚ, αφού το βιβλίο ξεκινάει με τον επίλογο, ενώ τα κεφάλαια είναι αριθμημένα με αντίστροφη αρίθμηση. Αυτό το αρχικό σοκ είναι απλά ένας προάγγελος του τι έπεται, καθώς η συνέχεια κρύβει εκπλήξεις, ανατροπές, σασπένς και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που δεν θα σας αφήσουν να κλείσετε μάτι!

«Ο συλλέκτης» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου ένας δολοφόνος/απαγωγέας βρίσκεται ελεύθερος στο Βερολίνο, διαπράττοντας σοκαριστικά εγκλήματα. Μάλιστα, έχει την αρρωστημένη συνήθεια να αφαιρεί το αριστερό μάτι των παιδιών που απαγάγει και στη συνέχεια δολοφονεί, εξ ού και το παρατσούκλι που του δίνεται: “ο συλλέκτης ματιών”.

Ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, ένας πρώην αστυνομικός που στράφηκε στην δημοσιογραφία μετά από ένα τραυματικό περιστατικό στη δουλειά του, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός στο χώρο του αστυνομικού ρεπορτάζ, ειδικά από τότε που άρχισε να παρακολουθεί την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου.

Μια μέρα, αφού κρυφακούει μια συνομιλία της αστυνομίας, ο Τσόρμπαχ φτάνει στον τελευταίο τόπο του εγκλήματος με τον ασκούμενο του Φρανκ. Πέρα από τον αστυνομικό κλοιό, μια άλλη δολοφονημένη μητέρα βρίσκεται στον κήπο της. Αυτή τη φορά, όμως, είναι δύο δίδυμα που απάγονται. Ο τρόμος είναι μεγάλος, αλλά αυτό που δεν περιμένει ο Τσόρμπαχ είναι να εμπλακεί σε αυτό το έγκλημα, αφού το πορτοφόλι του θα βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Ξαφνικά, γίνεται ο κύριος ύποπτος και αντί να κυνηγήσει πληροφορίες για το ρεπορτάζ του, ο Τσόρμπαχ θα βρεθεί ο ίδιος κυνηγημένος…

Μυστήριο

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και επικίνδυνα όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την Αλίνα Γκρεγκόριεφ, μια φυσιοθεραπεύτρια που ισχυρίζεται ότι έχει γνωρίσει τον δολοφόνο. Η γυναίκα είναι τυφλή και λέει ότι μπορεί να δει στο παρελθόν όταν αγγίζει ένα άλλο άτομο.

Ο πρωταρχικός του στόχος τώρα είναι να σώσει τα παιδιά που έχουν απαχθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας και να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε υποψία. Ξεκινά λοιπόν το παιχνίδι με τον δολοφόνο. Το οποίο ακολουθεί ο αναγνώστης σελίδα- σελίδα, κεφάλαιο – κεφάλαιο, αφού η αντίστροφη αρίθμηση των κεφαλαίων είναι σύμφωνη με την προθεσμία του συλλέκτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τρόμος δεν τελειώνει ποτέ.

Η ιστορία αφηγείται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η κεντρική είναι του Τσόρμπαχ, ωστόσο έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τις απόψεις του Φρανκ, της Αλίνας και ενός από τα παιδιά που απήχθησαν. Αυτός ο έξυπνος τρόπος αφήγησης αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για να δώσει μια πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα.

Sebastian Fitzek

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πώς πραγματικά έμαθε ο Τσόρμπαχ για το τέταρτο θύμα; Πώς κατέληξε το πορτοφόλι του στον τόπο του εγκλήματος; Είναι ο Τσόρμπαχ αξιόπιστος αφηγητής ή είναι πιθανό να είναι πραγματικά ο δολοφόνος; Η αγωνία είναι έντονη από την αρχή και ξεκινάει μία ανατριχιαστική αντίστροφη μέτρηση που κλιμακώνεται σελίδα με τη σελίδα και δεν σταματάει ούτε στο τέλος, αφού η αγωνία συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ο κυνηγός».

Ο Fitzek χειρίζεται περίτεχνα την πλοκή. Δημιουργώντας την μία ανατροπή μετά την άλλη και αν σε σημεία φαίνεται ότι υπάρχουν ασυνέπειες ή λάθη, είναι απλά συγγραφέας, που όπως ο δολοφόνος, παίζει μαζί μας, αφού ξέρει πολύ καλά τι κάνει για να μεγιστοποιήσει το ήδη τεταμένο και συναρπαστικό συναίσθημα που βιώνει ο αναγνώστης.

Ο συγγραφέας αναδεικνύεται σε μετρ του είδους αφού η διλογία τσεκάρει κάθε κουτάκι στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα καλό ψυχολογικό θρίλερ. Ο Fitzek δεν χάνει χρόνο σε μακροσκελείς περιγραφές, πηγαίνει κατευθείαν στο θέμα αφού χτίσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα. Κάθε κεφάλαιο αποκαλύπτει κάτι νέο και τελειώνει με μια έκπληξη ή μια ανατροπή που υποχρεώνει να γυρίσεις σελίδα και να ξεκινήσεις το αμέσως επόμενο κεφάλαιο.

Εσύ θα αντέξεις να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους;

Τα βιβλία του Sebastian Fitzek, Ο συλλέκτης, Μάτια I και Ο κυνηγός, Μάτια ΙΙ, κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.