Απάντηση στις δηλώσεις Σκουρλέτη σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές εξέδωσε το Σωματείο Επιστημόνων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

«Εγώ είμαι οπαδός τού ότι η επένδυση στις Σκουριές βλάπτει τόσο το περιβάλλον, όσο και την τοπική οικονομία. Δεν συμφωνώ ότι βοηθάει την περιοχή σε όλα τα επίπεδα. Είναι αμφισβητούμενη η σκοπιμότητα αυτής της επένδυσης και οφείλουμε να την ξαναδούμε», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Το σωματείο επιχειρεί να αποδημήσει τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για «τη μόνη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα που παράγει σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα».

Επιπλέον, αναφορικά με την τοπική οικονομία, το σωματείο επισημαίνει πως η περιοχή «δεν έχει γνωρίσει την οικονομική κρίση, δεν έχει ανεργία» και πως «η επένδυση έχει μέχρι τώρα προσφέρει στην τοπική κοινωνία 15 εκ. ευρώ για κατασκευές σε έργα υποδομών και συνεχίζει σε ετήσια βάση με 3 έως 5 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά οφέλη. Επιπλέον η λειτουργία της επένδυσης παρέχει 25 εκ. ευρώ στην τοπική οικονομία σε προμηθευτές και σε αγορά υπηρεσιών σε ετήσια βάση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Επιστημόνων στα μεταλλεία Κασσάνδρας…

«Κατανοούμε, ως σωματείο επιστημόνων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ότι ο κ. Σκουρλέτης αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, με την κλιμάκωση του αγώνα μας, αισθάνονται εγκλωβισμένοι μεταξύ των προεκλογικών τους δεσμεύσεων και της ωμής πραγματικότητας, το ότι δηλαδή η κυβερνητική στάση φέρνει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη, ενεργότερη και παραγωγική ιδιωτική επένδυση αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η οποία αποφέρει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας άλλες τόσες θέσεις εργασίας σε έμμεσα σχετιζόμενες επιχειρήσεις, και όπου το 30% του παραγόμενου πλούτου να επιστρέφει με διάφορους τρόπους στο ελληνικό δημόσιο.

Πέραν τούτου αποτελεί επίσης ωμή πραγματικότητα ότι είναι η μόνη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα που παράγει σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα με ένα κόστος που συνολικά υπερβαίνει τα 60 εκ. ευρώ για περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις παλαιών εκμεταλλεύσεων.

Σχετικά με τις αιτιάσεις για την τοπική οικονομία θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Σκουρλέτη και τους συναδέλφους του ότι η περιοχή που μας γέννησε, δεν έχει γνωρίσει την οικονομική κρίση, δεν έχει ανεργία, υπάρχει αρμονικά με άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ότι η επένδυση έχει μέχρι τώρα προσφέρει στην τοπική κοινωνία 15 εκ. ευρώ για κατασκευές σε έργα υποδομών και συνεχίζει σε ετήσια βάση με 3 έως 5 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά οφέλη. Επιπλέον η λειτουργία της επένδυσης παρέχει 25 εκ. ευρώ στην τοπική οικονομία σε προμηθευτές και σε αγορά υπηρεσιών σε ετήσια βάση. Μήπως πρέπει να ενημερωθείτε πρώτα κ. υπουργέ;

Ως επιστήμονες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που πολλοί από εμάς επαναπατριστήκαμε από το εξωτερικό και σίγουρα οι περισσότεροι αποφύγαμε την επιστημονική μετανάστευση , θα προτιμούσαμε ένας υπουργός να εκφράζεται με επίσημα στοιχεία, να επιδιώκει την σφαιρική ενημέρωση και να μην αναφέρεται, ως οπαδός της μίας η της άλλης άποψης. Κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου σε τέτοιας ποιότητας αναφορές που με τον οπαδικό τους χαρακτήρα υπονομεύουν την εικόνα της χώρας ως επενδυτικό στόχο».