Έχει περάσει μία εβδομάδα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Τι έχει συμβεί λοιπόν αυτή την εβδομάδα με τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού;

Από την προηγούμενη Τρίτη έχουμε 150.000 πρώτες δόσεις εκ των οποίων οι 67.000 είναι για άνω των 60 και 1.095.944 αναμνηστικές όλων των ηλικιών, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες είχαμε +11.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60+ σε σύνολο 28.000 πρώτων δόσεων.

Σημειώνεται πως, μιλώντας την προηγούμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει: «Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μάς ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή. Οι γιορτές που πλησιάζουν διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν τη μετάλλαξη του. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Η πολιτική μας ως προς τους εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα φαίνεται να αποδίδει. Πάμε καλύτερα αλλά όχι όσο πρέπει και όσο θέλουμε. Από τους 350.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%».

«Ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ. Μια απόφαση που με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι βαρύτατη την ευθύνη να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους. Οι άνω των 60 ετών θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Διαφορετικά κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και με νόμο θα συγκεντρώνονται τα χρήματα αυτά σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία», είχε συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.