Για την κατάσταση στη Μποτσουάνα, όπου πρώτα εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον που έχει σημάνει συναγερμό, μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Ηρακλής Ροΐλος, πολιτικός μηχανικός που ζει στη χώρα.

Όπως είπε, χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας έκανε έκτακτη δήλωση γιατί ανακαλύφθηκαν 15 νέα κρούσματα της Όμικρον και είπε ότι τα περισσότερα αφορούν σε επισκέπτες από τη Νότια Αφρική.

Τα ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι χαμηλά και για την ακρίβεια το 1/5 του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως καθώς οι εμβολιασμοί άργησαν να ξεκινήσουν γιατί δεν υπήρχαν εμβόλια και τώρα επιταχύνονται.

Ερωτηθείς για το αν η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει συγκεκριμένες ηλικίες αλλά και για τη συμπτωματολογία, είπε ότι δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τις ηλικιακές ομάδες και τα συμπτώματα είναι ελαφρά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Προειδοποιεί ο ΠΟΥ – «Πολύ υψηλός» ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα, Δευτέρα (29/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.