Το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο δέχεται ο δήμος Καλλιθέας τον τελευταίο καιρό όποτε σημειώνονται βροχοπτώσεις. Ειδικά στην κακοκαιρία Μπάλλος πριν από ένα μήνα η περιοχή έδωσε εικόνες πολύ ροκ- από ένα λεωφορείο που βούλιαξε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι δρόμοι που μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα αλλά και ένα πλημμυρισμένο νηπιαγωγείο. Σήμερα, το εν λόγω νηπιαγωγείο πλημμύρισε ξανά, παρότι η βροχόπτωση δεν είχε την ένταση του προηγούμενου φαινομένου.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Κάτοικοι, γονείς και ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας που μίλησαν στο Newsbeast θεωρούν πως για το πρόβλημα ευθύνεται τόσο ο δήμος που δεν κάνει ριζικές κινήσεις για τις κακοτεχνίες ενώ και τα δικά του έργα μπορεί να εμπλέκονται στην πρόκληση ζημιών, αλλά την ίδια στιγμή «βλέπουν» και ευθύνη στην Περιφέρεια που τρέχει το έργο της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα έργα καθυστερούν έντονα ενώ «υπονομεύουν» αυτή τη στιγμή το ίδιο το θέμα που πάνε να λύσουν.

Καλλιθέα πλημμύρα
Προβλήματα στο Δήμο Καλλιθέας μετά από την βροχόπτωση της 23ης Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι έργα της Ά φάσης της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, τα οποία ξεκίνησαν το 2018, περιλαμβάνουν την μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος αλλά και έργα συγκοινωνιακά, οδικά και τεχνικά έργα, αποστράγγισης οδοστρωμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, έργα αποκατάστασης και μετακίνησης δικτύων (ύδρευσης κ.λ.π) αλλά και υδραυλικά έργα εκτός της περιοχής, όπως αντλιοστάσια και αγωγούς για τη μόχλευση των νερών του Κηφισού ποταμού.

Την Περιφέρεια δείχνει ο δήμος για τις απανωτές πλημμύρες

«Το πρόβλημα δεν είναι στα φρεάτια μας» λέει στο Newsbeast ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Παιδείας & Δια βίου Μάθησης στον Δήμο Καλλιθέας στην ερώτηση γιατί έχει τόσο συχνά προβλήματα στο ίδιο σημείο η περιοχή μετά από κάθε βροχόπτωση.

Όπως συνεχίζει να λέει: «Το πρόβλημα που είδατε και σήμερα στο 3ο νηπιαγωγείο έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό και προέρχεται από τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται κάτω στην παραλία και τον αγωγό που υποδέχεται όλα τα όμβρια από την περιοχή των Τζιτζιφιών. Όλοι οι αγωγοί που υπάρχουν στις Τζιτζιφιές οδηγούνται στον κεντρικό, εκεί όπου γίνονται τα έργα της Περιφέρειας. Και επειδή δεν έχουν τελειώσει, συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος νερών με αποτέλεσμα να έχουμε τις πλημμύρες που βλέπετε.

Καλλιθέα πλημμύρα
Καλλιθέας, 24 Νοεμβρίου 2021

»Ο κεντρικός αγωγός που εμφανίζει το πρόβλημα δεν είχε ανοίξει σήμερα έτσι ώστε να φεύγουν τα νερά και να μην γυρνάνε πίσω. Με το που άνοιξε τα νερά έφυγαν από τους δικούς μας αγωγούς στην Καλλιθέα μέσα σε 10 λεπτά».

Ο κος Καλογερόπουλος σημειώνει πως σε επικοινωνία που είχε ο δήμος με τον Περιφερειάρχη, o τελευταίος τους ενημέρωσε πως πολύ σύντομα τελειώνει το κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων. «Πιστεύω ότι τότε θα γλυτώσουμε και εμείς από τον μεγάλο βραχνά που ταλαιπωρεί την Καλλιθέα» λέει ο κος Καλογερόπουλος ο οποίος παραδέχεται ότι το 3ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο Καλλιθέας, αντιμετωπίζει προβλήματα πολλά χρόνια τώρα. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Το νηπιαγωγείο βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που πάντα έμπαινε λίγο νερό από την πόρτα και κάθε φορά το αντιμετωπίζαμε επί τόπου».

Το έργο και οι αργοί ρυθμοί του

Το ότι η μεγάλη ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα προχωράει με αργούς ρυθμούς είναι μια πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η πρώτη φάση του έργου αναμενόταν να είναι έτοιμη μέσα στο 2019 και λίγο πριν αυτή έφτανε στο τέλος της, θα είχε δρομολογηθεί και η δεύτερη. Σήμερα, η Α’ φάση δεν έχει ακόμα παραδοθεί. Τον Απρίλιο του 2021 ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε δηλώσει: «Ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο το οποίο αλλάζει το παραλιακό μέτωπο βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της Πρώτης Φάσης του. Εργαζόμαστε προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία μέρα και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση και της Β’ Φάσης».

Η περιοχή όπου γίνεται η ανάπλαση του φαληρικού όρμου

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, μια σειρά από προβλήματα, μεταξύ αυτών οι περιορισμοί που τέθηκαν λόγω της πανδημίας αλλά και η καθυστέρηση έγκρισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τους αρμόδιους φορείς πήγαν πίσω τα έργα. Τον περασμένο Αύγουστο δόθηκε μια νέα παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών της Α’ φάσης. Τότε, η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών μεταξύ του αναδόχου του έργου (ΑΚΤΩΡ) και του φορέα υλοποίησης του έργου (Περιφέρεια Αττικής) ορίστηκε για τις 30/11/2021. Εντωμεταξύ όμως, σε κάθε κακοκαιρία και πλημμυρικό φαινόμενο συγκριμένα κομμάτια της Καλλιθέας «βουλιάζουν».

Τι απαντά η Περιφέρεια στα όσα λέει ο δήμος

«Είναι δυνατόν να φταίει το έργο; Τουναντίον!» ανταπαντά σε όσα μας ανέφεραν από τον δήμο Καλλιθέας, ο Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, προϊστάμενος στη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής. Όπως συνεχίζει να λέει: «Εμείς δουλεύουμε από την Ποσειδώνος και κάτω. Οι αγωγοί είναι οι υφιστάμενοι και είναι ευθύνη του δήμου να τους έχει καθαρούς. Έχουμε ήδη κάνει τη σύνδεση του φρεατίου που είναι στην οδό Βότση. Ίσα ίσα που τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη.

»Όμως, παράλληλα, αυτή τη στιγμή στο σημείο όπου βρίσκεται το νηπιαγωγείο πραγματοποιούνται κάποιες πλακοστρώσεις από τον δήμο. Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος εκεί; Δική μας ευθύνη δεν είναι. Αν μιλάμε πάντως για το κομμάτι της Καλλιθέας δίπλα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η περιοχή εκεί είναι δυστυχώς κατασκευασμένη σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της θάλασσας και σε έντονες βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει προβλήματα έτσι και αλλιώς. Το ζήτημα είναι χρόνιο και εγγενές. Θυμάστε τι έγινε πριν από ένα μήνα. Το έργο λοιπόν έρχεται για να λύσει αυτά τα προβλήματα».

Έργα στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου (φώτο του 2018)

Σύμφωνα με τον Καλογερόπουλο, σε 20 ημέρες τελειώνει το υδραυλικό κομμάτι του έργου και όλα τα σημεία θα ενωθούν με τη θάλασσα. «Ολοκληρώνουμε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες αποσυμφορώντας τους αγωγούς που γέμισαν και μετά θα τελειώσουμε και το οδικό κομμάτι στη γέφυρα του Φιξ στην Αγία Σκέπη. Αυτό θα παραδοθεί σε 10 ημέρες» μας λέει ο ίδιος και σημειώνει πως η Β φάση ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί. Για το σύνολο του έργου, ο κος Καλογερόπουλος δίνει έναν ορίζοντα χρόνου παράδοσης σε τέσσερα χρόνια.