Μεγάλες αντιδράσεις, τόσο σε αθλητές και ηθοποιούς, που έχουν σαφώς δηλώσει τη στήριξή τους στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης και λεκτικής βίας, αλλά και στο ευρύ κοινό, προκάλεσε χθες η δήλωση του Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, που ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε τα περιστατικά #MeToo στον ελληνικό αθλητισμό και άφησε αιχμές για τα θύματα.

«Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος… Δεν έχω δει κάτι… Μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει “τα φώτα πάνω του” ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό» είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

«Κράξιμο» από Πολύζου, Μπουρδούμη και Twitter

Έντονη ήταν η αντίδραση της μαραθωνοδρόμου, Μαρίας Πολύζου, η οποία είχε συγκλονίσει πριν λίγο καιρό, αποκαλύπτοντας στην αυτοβιογραφία της ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον πατέρα της.

«Εύχομαι να μην χρειάζεται ποτέ ως κοινωνία να είμαστε παρόντες σε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης για να πιστεύουμε τα θύματα! Δεν καταλαβαίνω που ωφελεί αυτή η αδιανόητη άποψη! Ας κατέβει από το «εγώ» που βρίσκεται στο «εμείς» της κοινωνίας!! Θα με απογοήτευε να ακούσω κάτι τέτοιο από οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον από έναν ολυμπιονίκη!ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ…!» έγραψε στα social media.

Η ανάρτηση της Μαρίας Πολύζου

Τον θυμό του για τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια εξέφρασε και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης μέσω του λογαριασμού στο Instagram με μια σειρά instastories. Μεταξύ άλλων ο ηθοποιός έγραψε «Γίνε σαν τη Σοφία Μπεκατώρου, μην γίνεις σαν τον Λευτέρη Πετρούνια».

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, μετά και την τηλεοπτική συνέντευξη του Λευτέρη Πετρούνια στην οποία ζήτησε μια τεράστια συγγνώμη για τις δηλώσεις του τονίζοντας πως «Η διατύπωση του τρόπου σκέψης μου ήταν εντελώς λάθος», προχώρησε σε νέα ανάρτηση χαιρετίζοντας το θάρρος του Ολυμπιονίκη.

Η αμφιλεγόμενη δήλωση του Λευτέρη Πετρούνια σχετικά με το ελληνικό #MeToo προκάλεσε σάλο στο Twitter, με πολλούς σχολιαστές να δηλώνουν απογοητευμένοι από τον αθλητή. Αλλά και η νέα του διευκρινιστική δήλωση, στην οποία σημείωσε πως παρερμηνεύτηκε αυτό που είπε, δεν φαίνεται να έπεισε.

«Την Κομανέτσι την ξέρει; Έχει ακούσει ποτέ την ιστορία της; Επειδή μιλάμε για πετυχημένους…», ήταν ένα σχόλιο, ενώ ένα δεύτερο μετά και τη διευκρινιστική δήλωση σημείωνε: «Το πιο γελοίο, να ανασκευάζεις όσα είπες, ενώ φαίνεται ότι δεν το πιστεύεις και αναγκάζεσαι από τον αντίκτυπο».

«Ωραία η συγγνώμη που ΔΕΝ ζήτησε ο #Πετρουνιας από τα θύματα», έγραψε ένας άλλος σχολιαστής.

Σύμφωνα με ένα ακόμη σχόλιο, «έτοιμος δήλωσε ο #Πετρουνιας για διοικητικό πόστο στην ομοσπονδία και γιατί όχι και για πολιτική καριέρα. #MeToo».

«Ο Πετρούνιας με μία δήλωση, έπεσε από όλους τους κρίκους στους οποίους είχε ισορροπήσει υποδειγματικά μέχρι τώρα… #Πετρουνιας», έγραψε κάποιος άλλος.

Μερικά ακόμη σχόλια για τον Λευτέρη Πετρούνια ήταν τα εξής: «Αυτό που περιμένεις από τον #Πετρουνιας και τον κάθε Πετρουνια που είναι πρότυπο αθλητή (για τα παιδιά μας για την κοινωνία) είναι η δημόσια στήριξη όλων των κακοποιημένων και όχι αρλούμπες».

«Δεν τα μαζευει ο @Petrounias_E … Δεν ανακαλεί τιποτε απο τις αηδίες που είπε… Απεναντίας τα κάνει πολύ χειρότερα… #Πετρουνιας #MeToo».

«Οι αθλητές είναι για να επιδεικνύουν τις αθλητικές τους ικανότητες και το ταλέντο τους. Επειδή είσαι καλός ποδοσφαιριστής/τενίστας/γυμναστής, δεν σημαίνει πως είσαι ρήτορας ή πνευματικός ηγέτης. Κανείς δε μας δίνει το δικαίωμα να μοιραζόμαστε τη βλακεία μας… #Πετρουνιας».

Η δήλωση του Λευτέρη Πετρούνια που ξεσήκωσε αντιδράσεις ήταν η εξής: «Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος… Δεν έχω δει κάτι… Μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει «τα φώτα πάνω του» ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Μετά τον σάλο, ανάρτησε στα social media μια διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας: Η δήλωση μου πήρε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που στην πραγματικότητα πρεσβευω. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ενας και κάθε μια που δημοσιοποιεί την προσωπική του ιστορία είναι σίγουρα γενναίος και αξιέπαινος».

Λευτέρης Πετρούνιας: Τα σχόλια στο Twitter

Λευτέρης Πετρούνιας: Η πρώτη… κωλοτούμπα μετά τον σάλο

Με ένα story στο Instagram, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του, ο Λευτέρης Πετρούνιας απολογήθηκε λέγοντας πως δείχνει άλλη εικόνα από αυτή που ο ίδιος πρεσβεύει και τονίζει πως στηρίζει όσους έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας.

«Η δήλωσή μου πήρε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που στην πραγματικότητα πρεσβεύω. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ένας και κάθε μία που δημοσιοποιεί την προσωπική του ιστορία είναι σίγουρα γενναίος και αξιέπαινος. Η στήριξή μου σε όποιον υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απολύτως ξεκάθαρη» γράφει ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Το story του Λευτέρη Πετρούνια

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Πετρούνιας πόσταρε μία φωτογραφία με τη Σοφία Μπεκατώρου, που ήταν εκείνη που άνοιξε το χορό των καταγγελιών στο ελληνικό #MeToo, στην οποία είχε εκφράσει την ξεκάθαρη στήριξή του γράφοντάς της τότε «Συγχαρητήρια για το θάρρος σου, είμαστε μαζί σου». «Να μην ξεχνάμε τις θέσεις μου από την πρώτη ημέρα» έγραψε σήμερα ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Το story του Λευτέρη Πετρούνια για το ελληνικό #MeToo

Λευτέρης Πετρούνιας: Ζητώ ένα τεράστιο συγγνώμη από όλους τους Έλληνες

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Πετρούνιας προχώρησε σε νέα τοποθέτηση και μίλησε στον ΑΝΤ1 για όλες τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

 «Η διατύπωση του τρόπου σκέψης μου ήταν εντελώς λάθος. Νιώθω χρέος να ζητήσω ένα τεράστιο συγγνώμη από όλους τους Έλληνες για αυτή τη λάθος διατύπωση της σκέψης μου».

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε: «Βγήκα χέρι χέρι με την Κορακάκη συμβολίζοντας την ισότητα των δύο φύλων. Έχουμε κάνει διαδικτυακά σεμινάρια με την Σοφία Μπεκατώρου για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών και για το πώς θα εξαλειφθούν. Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών και ανήσυχος για τη σάπια κοινωνία που ζούμε».

«Έχουν απόλυτο δίκιο να με κατηγορήσουν»

Μεταξύ άλλων ο Ολυμπιονίκης στους κρίκους σημείωσε: «Σκεπτόμενος το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, καθώς ερωτήθηκα για το κίνημα metoo στον πρωταθλητισμό, αυτό που απάντησα – και εκεί είναι το λάθος μου ότι δεν το διευκρίνισα – είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με κάποιες καταγγελίες που έγιναν στην ενόργανη γυμναστική για ψυχολογική βία, στις οποίες όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις εγώ ήμουν αγέννητος – και όπως έχω πει και στο παρελθόν για κάποια περιστατικά για τα οποία δεν τα γνωρίζω και σε ό,τι αφορά την ψυχολογικά βία, το εννοώ και άφησα ίσως και λανθασμένα τη μικρή αμφιβολία, εννοώντας ότι προερχόμαστε από ένα πάρα πολύ σκληρό άθλημα.

Στηρίζω όποιον έχει υποστεί βία. Ζητώ ξανά συγγνώμη και έχουν απόλυτο δίκιο να με κατηγορήσουν. Καταδικάζω όμως κάθε μορφή βίας».

«Εγώ το ζήτησα να βγω να ζητήσω συγγνώμη γιατί όντως έκανα ένα λάθος. Ως άνθρωπος δεν είμαι τόσο ικανός όσο στους κρίκους για να εκφράσω σωστά τη σκέψη μου», είπε καταλήγοντας ο Λευτέρης Πετρούνιας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.