Διαφορετική είναι από σήμερα η καθημερινότητα των εμβολιασμένων όσων αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις επόμενες 15 ημέρες οι εμβολιασμένοι θα κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης σε χώρους που δεν υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Βάσει των νέων μέτρων, σε μεικτούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού που αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

Σερβιτόρος σε εσωτερικό χώρο εστίασης

Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους.

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι

Από σήμερα με ειδικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη την χώρα από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες. Όσοι παραβαίνουν τα μέτρα θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ. Μεικτά κλιμάκια, θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες πόλεις, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας.

Καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, θα κάνουν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους.

Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.