Τους λόγους για τους οποίους είναι αυξημένη η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας το τελευταίο διάστημα αναλύει ο πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαντωνίου χαρακτηρίζει πεπερασμένο οδικό δίκτυο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα, όπως είναι η ανάπτυξη του δικτύου του μετρό, ή επεκτάσεις της Αττικής Οδού, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν δραματικά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μαγικές λύσεις, υπάρχει μια κατάσταση που είναι δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, η κίνηση έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κορονοϊού, με τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζει αυξημένη κίνηση συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι αυξάνονται οι ώρες αιχμής, με τις χρονικές αυτές περιόδους να έχουν ουσιαστικά διευρυνθεί, καθώς έχουμε περισσότερη κίνηση όχι μόνο τις ώρας που έχουμε συνηθίσει, αλλά και πριν και μετά.

Ακόμη, τόνισε ότι τα έργα για το μετρό σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και η κακοκαιρία θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ λόγω πανδημίας, είπε, πολλοί επίσης δεν χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, για την ασφαλέστερη μετακίνησή τους.

Ερωτηθείς για την κατάσταση σε κόμβους και δρόμους που καταλήγουν για παράδειγμα στην Αττική Οδό και την μεγάλη κίνηση που επίσης εκεί παρατηρείται, σημείωσε ότι είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για κυκλοφορία, οπότε για κάποιες ώρες «μποτιλιάρει» ακόμα και ένας ταχείας κυκλοφορίας δρόμος, δίχως φανάρια.

Η αιτία του προβλήματος στον Κηφισό

Ο Κηφισός τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσίασε μεγαλύτερη συμφόρηση από όλους τους δρόμους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κηφισός με κίνηση

Ένας λόγος είναι ότι πλέον πολύς κόσμος δεν χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς λόγω κορονοϊού, προτιμώντας να μετακινείται με αυτοκίνητο.

Παράλληλα είναι ένας δρόμο με δύσκολη διατομή και ένας δρόμος που έχει δύσκολη μεγάλη κίνηση βαρέων οχημάτων, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την μετακίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων.