Για 2,5 φορές λιγότερα κρούσματα κορονοϊού στις ηλικίες 15-18 τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και 3.000 λιγότερα κρούσματα (στην ίδια χρονική σύγκριση) για τις ηλικίες 4-18, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμεως, προσερχόμενη στα εγκαίνια του 11ου τετραθέσιου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς.

«Είμαστε πάντοτε σε πάρα πολύ μεγάλη επιφυλακή, παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας» καθώς «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει παρά πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός.

«Έχουμε όμως ήδη κλείσει τον μήνα Σεπτέμβριο και έχουμε ήδη συγκεντρωτικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Το ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο, το οποίο δεν είναι τυχαίο αλλά πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς μας, πιστώνεται στα στελέχη της εκπαίδευσης, στους μαθητές και τους γονείς, είναι το γεγονός ότι όταν δει κανείς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο, που τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά και γίνονταν εκατομμύρια τεστ, σε σχέση με τον Αύγουστο που θα σχολεία ήταν κλειστά και γινόντουσαν πολύ λιγότερα τεστ. Είναι το πρώτο στοιχείο που έχει σημασία.

Το δεύτερο στοιχείο , που επίσης έχει σημασία είναι ότι μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα στις ηλικίες 15-18. Έχουμε περίπου 2,5 φορές λιγότερα κρούσματα τον Σεπτέμβριο σε αυτές τις ηλικίες και αυτό νομίζω οφείλεται αφενός στον εμβολιασμό και αφετέρου στην πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», επισήμανε η κ.Κεραμέως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν εφησυχάζουμε καθόλου»

Ευχαρίστησε δε την εκπαιδευτική κοινότητα «για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων», τονίζοντας πως «δεν εφησυχάζουμε καθόλου» και «για αυτό για παράδειγμα σε περίπτωση κρούσματος προβλέπονται έως και επτά τεστ, δωρεάν τεστ στα παιδιά, τα οποία ενδεχομένως ήταν στενές επαφές του κρούσματος».

Η υπουργός, την οποία συνόδευαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης μπήκε στις αίθουσες του νηπιαγωγείου και συζήτησε με τα παιδιά, ενώ ενημερώθηκε από τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου πως η στελέχωση του δεν έχει κανένα κενό.

Κατά τον χαιρετισμό της μετά την τελετή Αγιασμού αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο συμβολισμό ότι είμαστε η πολιτική ηγεσία εδώ, για να εγκαινιάσουμε αυτό το σχολείο» , εξηγώντας πως σηματοδοτεί ότι «η κυβέρνηση δίνει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στην προσχολική εκπαίδευση», καθώς «ήταν στοίχημα να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται καθολικά στην επικράτεια, μια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ουσιαστικά ενισχυμένη, για πρώτη φορά με διδασκαλία αγγλικών μέσα σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας -γιατί να πρέπει να πληρώσει ο γονιός, για να κάνει το παιδί του αγγλικά, εκτός σχολείου, εκτός δημόσιας παιδείας- ένα νηπιαγωγείο ενισχυμένο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία εφαρμόζονται επίσης για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα, με θεματικές όπως ο εθελοντισμός, το περιβάλλον».

Περαιτέρω εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανελη, καθώς «το σχολείο αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συναρμογής μεταξύ της πολιτείας, της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτοδιοίκησης, είναι ένα έργο που έγινε με κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, μαζί και με άλλα σχολεία που έγιναν στην Καλαμαριά, σε εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δείχνοντας έτσι πώς μπορούμε όλοι από κοινού να συνεργαστούμε εξαιρετικά αρμονικά και όλα αυτά με έναν στόχο, να δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας».

«Εντυπωσιακό» το ότι σχεδόν το 90% των θετικών κρουσμάτων ανακαλύπτονται χάρη στα self tests»

H υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, χαρακτήρισε εντυπωσιακό το ότι σχεδόν το 90% των θετικών κρουσμάτων, «αποδεικνύονται και ανακαλύπτονται χάρη στα self tests».

Σε δηλώσεις της στα σημερινά εγκαίνια του 11ου τετραθέσιου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς (Ανδριανουπόλεως&Παπακυρίτση), η κ. Μακρή ανέφερε ότι «έχουμε πράγματι ελάχιστα κλειστά τμήματα στα σχολεία. Ο αριθμός είναι μονοψήφιος και το εντυπωσιακό είναι ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, όπως ακριβώς επιτάσσει και η επιστήμη. Έχουμε 3.000 λιγότερα κρούσματα έναντι του Αυγούστου οπότε τα σχολεία ήταν κλειστά, αλλά τα παιδιά έρχονταν σε επαφή τόσο με συνομήλικούς τους, όσο και μεγαλύτερους τους».

Η υφυπουργός σημείωσε ότι σήμερα εγκαινιάστηκε ένα από τα τέσσερα νηπιαγωγεία της περιοχής που αφορούν σε σύγχρονα κτίρια, «με εκπαιδευτικούς αφοσιωμένους και αποφασισμένους να προσφέρουν».

Λέγοντας δε ότι «με κάθε ευκαιρία τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους», η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι «εκτός από τις νέες κτιριακές υποδομές έχουμε και νέα σχολεία, αξιολόγηση, επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς με 121 ωρολόγια προγράμματα, με διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Η παρουσία μας εδώ δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική».

Τη βεβαιότητά του ότι το νέο σχολείο του 21ου αιώνα θα «βαδίσει σε καλύτερους δρόμους», ελκύοντας τα μικρά παιδιά στα δημόσια σχολεία από την πρώτη τους επαφή, εξέφρασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης. Τόνισε ότι το σχολείο που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Καλαμαριά, είναι ένα μοντέρνο σύγχρονο κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.