Στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού στέκεται εμπράκτως η Επιτροπή Ελλάδα 2021 όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Σε τηλεοπτικές της συνεντεύξεις στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΪ η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε: «Η καταστροφή που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι μας αφορά όλους. Η ευθύνη να θεραπεύσουμε τις συλλογικές πληγές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές ανήκει σε όλους μας».

«Το σημαντικό για εμάς είναι να μη μείνει κανένας αδρανής, γιατί αυτά που κάηκαν δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους της Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης, της Αρχαίας Ολυμπίας. Ήταν δικά μας, όλων μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε μία άλλη σχέση με τον δημόσιο χώρο, αναγνωρίζοντας ο καθένας και η καθεμία από εμάς, πώς ό,τι και να συμβαίνει στην πατρίδα μας μάς αφορά όλους».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο βίντεο με την Εθνική Πόλο που δημιούργησε η Επιτροπή, για να προωθήσει στους πολίτες τη δωρεά των εσόδων από το Νομισματικό Πρόγραμμα στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών. «Η δύναμη των πολλών, όπως λένε στο βίντεό μας οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Πόλο -οι οποίοι στο Τόκιο μας συγκίνησαν διπλά, και με τη νίκη τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την ενσυναίσθηση που έδειξαν για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών- είναι αυτή που μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές».

«Tα χρήματα δεν θα πάνε σε κάποιο Ταμείο, αλλά θα διατεθούν για κάποια συγκεκριμένη δράση από αυτές που έχει προτείνει η Πολιτεία»

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στους Αταίριαστους

Δίνοντας λεπτομέρειες της δράσης η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε: «Ως Επιτροπή αποφασίσαμε να διαθέσουμε όλα τα έσοδα του Νομισματικού Προγράμματος από τις 23 Αυγούστου μέχρι το τέλος του, προκειμένου να συμμετάσχουμε στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών από τις πυρκαγιές».

Όπως τόνισε τα χρήματα δεν θα πάνε σε κάποιο Ταμείο, αλλά θα διατεθούν για κάποια συγκεκριμένη δράση από αυτές που έχει προτείνει η Πολιτεία.

«Η πρόσκλησή μας απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρείες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τα συλλεκτικά νομίσματα για τα εταιρικά δώρα τους, έχοντας ως επί πλέον κίνητρο τα οφέλη που προκύπτουν για τις εταιρείες από τις πολιτιστικές δωρεές, αφού η αγορά νομισμάτων από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, εντάσσεται σε αυτές» σημείωσε.

Σύμφωνα με τη Γιάννα Αγγελοπούλου ακόμα ένα κίνητρο για συμμετέχει κάποιος σε αυτή τη δράση είναι ότι θα γίνεται επώνυμα με αναφορά των ονομάτων όλων όσων συμμετάσχουν σε αυτήν. «Με άλλα λόγια, τα οφέλη για όσους συμμετάσχουν στη δράση είναι πολλαπλά: θα αποκτήσουν κάποια από τα συλλεκτικά νομίσματα της δισεκατονταετηρίδας, θα δουν τα χρήματα που θα διαθέσουν να χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών από τις φωτιές και η προσφορά τους θα αναγνωριστεί επώνυμα» είπε.

«Το Νομισματικό Πρόγραμμα βαίνει προς τη λήξη του και όσα νομίσματα μείνουν αδιάθετα θα καταστραφούν»

Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, επίσης, ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα βαίνει προς τη λήξη του και όσα νομίσματα μείνουν αδιάθετα θα καταστραφούν, όπως έχουν ήδη καταστραφεί οι μήτρες τους, γεγονός που θα αυξήσει την αξία τους των νομισμάτων που τελικά θα διατεθούν.

«Αποκτάς κάτι με συμβολική αξία στο χέρι σου, στην καρδιά σου, βοηθάς στην Ελλάδα. Βοηθάς με λίγο ή παραπάνω τρόπο τους ανθρώπους στις καταστροφές που υπέστησαν και βέβαια αυτό είναι προσφορά που έχει ανεκτίμητη αξία» σημείωσε.

Εστιάζοντας στο έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η κ. Αγγελόπουλου είπε ότι έχουν γίνει 140 δράσεις στην Ελλάδα και σε 31 χώρες, με τις 100 να βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ άλλες 100 θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμα, η κ. Αγγελοπούλου υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και τα έσοδα της προέρχονται από χορηγίες, δωρεές και το Νομισματικό της Πρόγραμμα.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πιο σημαντικές δράσεις όπως την κατασκευή 18 ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη, την χρηματοδότηση ενός καινοτόμου φαρμάκου για τον κορονοϊό, και τη δημιουργία του ινστιτούτου τεχνητής νοημοσύνης, για το όποιο βοήθησε τόσο η πολιτεία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση γίνονται δράσεις ανάπτυξης, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Τρίτσης», οι οποίες «…θα αλλάξουν τις ζωές στην πόλη και θα μείνουν για πάντα».