Σε συνολική αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών προβαίνει η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να βρίσκεται πάντα ετοιμοπόλεμη και δη στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την αγορά των 24 υπερσύγχρονων γαλλικών Rafale, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν και στη συνολική αναβάθμιση των συνολικά 84 αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, σε F-16 Viper («Οχιά») τοποθετώντας σε αυτά όργανα τελευταίας τεχνολογίας.  

Στο καθένα από αυτά τα αμερικανικής τεχνολογίας μαχητικά θα τοποθετηθούν καινούργια ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του πιλοτηρίου τους και θα αναβαθμιστούν οι υπολογιστές αποστολής που διαθέτει. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού όμως θα είναι η τοποθέτηση στα F-16 νέων οπλικών συστημάτων ώστε να εξελιχθούν σε μαχητικά 5ης γενιάς και να μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τον εχθρό.  

Αυτή τη στιγμή στα υπόστεγα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκονται ήδη 4 αεροσκάφη που μετατρέπονται σε Viper και στόχος είναι να αναβαθμίζεται από ‘δω και πέρα ένα κάθε μήνα.

Τα χαρακτηριστικά των F-16

Τα F-16 είναι τα πιο γνωστά αεροσκάφη στο ελληνικό κοινό, ενώ εμπλέκονται πολύ συχνά σε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

F-16 στον ουρανό

Το 2006, συγκρούστηκαν στον αέρα ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 κατά τη διάρκεια εμπλοκής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Επίσης τα ελληνικά F-16 χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ διαφέρουν σε ορισμένα στοιχεία τους από τα F-16 άλλων χωρών.

Τα μοντέλα Block 30 για παράδειγμα, φέρουν το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας ASPIS (Advanced Self Protection Integrated Suite) αλλά και προβολέα αναζήτησης. Τα Block 52+ επίσης, φέρουν και σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (Conformal Fuel Tanks,CFT’s), που επιτρέπουν επιπλέον ακτίνα δράσης στα αεροσκάφη αυτά χωρίς να τα επηρεάζουν αεροδυναμικά.