Το νέο μυστήριο που έχει προκύψει με τα οστά, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μπορέσει να ταυτοποιήσουν οι ανθρωπολόγοι, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γύρω από τον τύμβο Καστά.

Τα εξειδικευμένα εργαστήρια εξέτασης αρχαιοDNA μπορούν αν λύσουν σε σημαντικό βαθμό το μυστήριο με τους πέντε – ίσως και περισσότερους – νεκρούς στης Αμφίπολης, όπως αναφέρει το Έθνος.

«Πρέπει να ξεπεραστεί η δυστοκία του υπουργείου Πολιτισμού και να προχωρήσει στην εξέταση αρχαιοDNA, τόσο για τα οστά που βρέθηκαν στις δύο χρυσές λάρνακες στον τάφο ΙΙ της Βργίνας, όσο και τώρα στην Αμφίπολη» αναφέρει ο ανθρωπολόγος Θόδωρος Αντίκας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ταύτιση μόλις 157 από τα 550 οστά που βρέθηκαν εντός του τάφου.

Παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί μέσα από τη μελέτη και των υπολοίπων «ορφανών» οστών.

«Μπορεί να ανήκουν στους πέντε νεκρούς που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανήκουν και σε άλλους» αναφέρει ο κ. Αντίκας, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η ραδιοχρονολόγηση των ευρημάτων στο «Δημόκριτο» ώστε να διαπιστωθεί μετά βεβαιότητας σε ποια εποχή έζησαν οι νεκροί.