Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για τα «ορφανά» οστά στην Αμφίπολη

Πώς εξηγούνται τα 393 θραύσματα οστών


ΕΛΛΑΔΑ
14:22
21/01/2015
Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για τα «ορφανά» οστά στην Αμφίπολη
1
loading

Απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη επιχειρούν να δώσουν με ανακοίνωσή ους οι κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη.

Αναφορικά με τα 550 οστά που βρέθηκαν « θρυμματισμένα και ακέραια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, σημειώνουν ότι ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

Παράλληλα τονίζεται στην ανακοίνωση ότι η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

Οι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αναφέρουν ότι τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015 είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3.

Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar john SILK

    ΕΊΠΑΜΕ ΤΟ ΧΩΝΕΥΤΉΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΌ ΕΊΝΑΙ ΓΕΜΆΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΓΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΊΠΟΛΗ ,ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΑΜΦΙΒΟΛΊΑ ΚΟΚΚΆΛΑΠΕΙΓΑΝΕ ΚΌΚΚΑΛΑ ΒΡΉΚΑΝΕ ΘΑ ΤΑ ΧΑΛΆΣΟΥΜΕ ΤΏΡΑ ΕΆΝ ΕΊΝΑΙ 500.Η 400,ΆΣΕ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΈΣ ΝΑ ΒΡΟΎΜΕ ΚΑΙ ΆΛΛΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΘΆΦΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΗΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΎΣΟΥΜΕ ΤΟ MYSTERY !!!ΈΛΕΟΣ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει