Έγκαιρη ενημέρωση για το ύψος της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς και την άμεση καταβολή της ζητεί με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής.

Η επιστολή που στόχο έχει να αποφευχθούν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχηθούμε καλή χρονιά, με υγεία κι επίσης κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβετε, όσον αφορά την εύρυθμη διαδικασία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε μία ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κι επιθυμώντας να καταστούμε αρωγοί στο έργο αυτό, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ορισμένες “αρρυθμίες” και προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014 και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014.

Προφανώς σας είναι γνωστό ότι η υπ. αριθμ. 18989/10.5.2014 Κ.Υ.Α που καθόριζε τους όρους, τις διαδικασίες καθώς και το ύψος της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων και τον καθορισμό των οδοιπορικών τους είχε δημοσιευτεί στις 10.5.2014 (ΦΕΚ Β’ 1189/10-05-2014), ήτοι σχεδόν 8 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Συνεπώς, οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης και των οδοιπορικών, όταν πλέον είχε ήδη ολοκληρωθεί όχι μόνον η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων “προτίμησης-εξαίρεσης” αλλά και διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων. Έτσι, μην έχοντας πλέον δυνατότητα εξαίρεσης, ορισμένοι συνάδελφοι αρνήθηκαν να παραλάβουν το διορισμό τους, ενώ αρκετοί κλήθηκαν να καταβάλουν εξ ιδίων ένα σεβαστό ποσό, καθώς τόσο τα οδοιπορικά όσο και η αποζημίωση δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των δαπανών τους, καθώς, λόγω του διορισμού τους, ήσαν υποχρεωμένοι να μεταβούν δύο φορές στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους και δη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με δεδομένο ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν μέσα στο χειμώνα και ενδεχομένως υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθίσταται σαφές ότι η μετάβαση των δικαστικών αντιπροσώπων ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές θα είναι αντιστοίχως ιδιαιτέρως δυσχερής. Συναφώς, προβλήματα θα υπάρξουν και όσον αφορά τη διαμονή τους, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας αρκετά καταλύματα παραμένουν κλειστά κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για τους ανωτέρω λόγους κρίνεται απολύτως αναγκαίο και σκόπιμο η όσον το δυνατόν άμεση και σαφής ενημέρωση των συναδέλφων μας για το ύψος τόσο της αποζημίωσης, όσο και των οδοιπορικών εξόδων, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και ορισμού τους από τον Άρειο Πάγο και ακολούθως η παραλαβή των διορισμών τους, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξευρεθεί λύση όσον αφορά την άμεση καταβολή αποζημίωσης (με την παραλαβή του διορισμού τους) για όλους ανεξαιρέτως τους δικαστικούς αντιπροσώπους, είτε ασκούν τα καθήκοντα τους εντός του νομού της έδρας τους, είτε εκτός αυτού. Τούτο κρίνεται επιβεβλημένο, δεδομένου ότι κατά τις προηγούμενες εκλογές παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις έως και ένα εξάμηνο μετά από την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς δεν εστάλησαν ή εστάλησαν με αρκετή καθυστέρηση από τα Πρωτοδικεία της χώρας τα σχετικά έντυπα που όρισε η ΓΓΠΣ για την καταβολή των σχετικών ποσών.

Συνεπώς, για όλους τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση του δικηγορικού σώματος τόσο για το ύψος της αποζημίωσης και των οδοιπορικών των δικαστικών αντιπροσώπων όσο και για τον τρόπο καταβολής αυτών, ώστε να μην ανακύψουν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δικηγόροι επιφυλάσσονται να εκτιμήσουν τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα κληθούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Ασφαλώς είναι ευνόητο ότι με τις ανωτέρω επισημάνσεις εκφράζουμε τη βούλησή μας να συμβάλλουμε στην εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και στην επιτυχή ολοκλήρωση του σχετικού έργου σας. Ακριβώς προς τούτο, όπως βεβαίως γνωρίζετε, καθίσταται επιβεβλημένη η διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων των δικαστικών αντιπροσώπων, δεδομένου ότι καλούνται σε κάθε εκλογική διαδικασία να τηρήσουν το αδιάβλητο αυτής και να διασφαλίσουν τις συνταγματικές εγγυήσεις, κάτω από δύσκολες και αρκετά επίπονες συνθήκες και μάλιστα με απουσία μελών εφορευτικής επιτροπής σε αρκετές περιπτώσεις».