Εκρηκτικό είναι το μείγμα της αφόρητης ζέστης και του καπνού από τις φωτιές. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού μέσω κλιματιστικών, ειδικά σε μεγάλα κτίρια, όπως υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

«Φυσικά και μεταφέρουν όλους τους ιούς. Έχει αποδειχθεί ότι γίνεται αερογενής μεταφορά ιικού φορτίου από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εάν δεν υπάρχει καλή συντήρηση. Εάν τα φίλτρα ανανεώνονται τακτικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αυτά τα φαινόμενα είναι λίγα», τόνισε

Ο καθηγητής εξήγησε πώς μπορούν τα κλιματιστικά να μας εκθέσουν στα αιωρούμενα σωματίδια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα μετά από μεγάλες πυρκαγιές. Επισήμανε ότι τα air condition που ανανεώνουν τον αέρα από τον εξωτερικό χώρο -και όχι αυτά που κάνουν ανακύκλωση του αέρα- δεν μας προστατεύουν από αυτά τα σωματίδια όπως συνέβη στην Αττική, μετά την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

«Τα φίλτρα αδυνατούν να συγκρατήσουν τόσο μικρά σωματίδια. Όταν μαίνεται στην περιοχή μας μια μεγάλη φωτιά, πρέπει να φοράμε διπλή χειρουργική μάσκα ακόμη και μέσα στο σπίτι το οποίο δεν αεροστεγώς κλεισμένο. Ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες», επισήμανε.

«Το κλιματιστικό δεν θεωρείται ότι είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα κεντρικά σε κτίρια, διότι η συντήρηση των αεραγωγών σε ένα τεράστιο κτίριο, δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε. Βλάπτουν αυτά που είναι κακά συντηρημένα», εξήγησε.