Για «εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» αλλά και για «σημάδια σημαντικής διασποράς» του κορονοϊού «σε όλη την κοινωνία» μίλησαν χθες οι εκπρόσωποι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με τον κ. Χαρδαλιά να κρούει ακολούθως «καμπανάκι» ακόμη και για lockdown σε έξι περιοχές της χώρας στενά συνδεδεμένες με τον τουρισμό – ο λόγος για τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Ίο, οι οποίες τέθηκαν σε αυστηρή επιτήρηση.

Και η σημερινή εικόνα από τον ΕΟΔΥ καταγράφει πως οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές παραμένουν στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, η Μύκονος, η Πάρος, το Ρέθυμνο, η Θήρα (η Περιφερειακή Ενότητα της οποίας περιλαμβάνει και την Ίο), η Κως και η Κορινθία βρίσκονται, με αυτή τη σειρά, στις κορυφαίες θέσεις του δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για την Covid-19, ο δείκτης αυτός λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από επιστήμονες και αρχές, στο πλαίσιο των ενεργειών που εξετάζονται για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Δείτε τη σχετική στήλη στους ακόλουθους πίνακες του ΕΟΔΥ:

Με την πρώτη ματιά «ξεχωρίζουν» η Μύκονος – 394,71 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους – και η Πάρος – 147,39 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την ανησυχία των ειδικών επιτείνει το γεγονός ότι η περιφέρεια της χώρας στερείται των υποδομών του ΕΣΥ που βρίσκονται στην Αττική, γεγονός που επίσης λαμβάνεται υπόψιν.

Σημειώνεται πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω και της μετάλλαξης Delta, η μεταδοτικότητα της οποίας φαίνεται να εξασφαλίζει πλατιά διασπορά του ιού, ιδίως σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων κ.ο.κ..

«Είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα»

Σε κάθε περίπτωση, το ότι η επαναφορά περιορισμών – πέραν όσων μέτρων όπως τα test σε εργαζόμενους κλπ., που ανακοινώθηκαν χθες στις περιοχές όπου οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται, κατά τα παραπάνω, επιβεβαιώθηκε στην προαναφερθείσα συνέντευξη τύπου.

Σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά στη «λύση» των τοπικών lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε ευθέως:

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική. Και, ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι περιορισμοί έχουν ήδη επιστρέψει σε σειρά χωρών της Ευρώπης, με την Ισπανία να έχει «επανεισάγει», τοπικά, ακόμη και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Εξάλλου, σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (πάνω από 30), καταγράφουν, σύμφωνα πάντα με την ημερήσια (16/7) έκθεση του ΕΟΔΥ, και η Άνδρος, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα κ.α..

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο 24ωρο στη χώρα ανήλθαν στα 2.691 – 123 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και 14 οι νέοι θάνατοι λόγω της Covid-19.