Την δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την οποία «φουντώνει» η μετάλλαξη Delta, έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, το σενάριο με τα 10 – 15 χιλιάδες κρούσματα ανά ημέρα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με τα τωρινά δεδομένα, αν και δε μπορεί να αποκλειστεί.

Ο κορονοϊός, βέβαια, μας εκπλήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ερωτηθείς για την εκτίμηση του ECDC περί πενταπλασιασμού των περιστατικών του ιού στην Ευρώπη μέχρι την 1η Αυγούστου, φέρνοντας και το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου από τα λίγα ημερήσια κρούσματα, πριν λίγο καιρό, έφτασαν στις χιλιάδες.

Για την Ελλάδα, όμως, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, το μέλος της Επιτροπής μετέφερε την εκτίμηση πως η μετάλλαξη Alpha, η Βρετανική, έχει υποχωρήσει, δίνοντας τη θέση της στη Delta: «Είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της  μετάλλαξης Delta στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει»

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο κύμα της πανδημίας αναμένεται «ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής» και «λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας», όπως είπε.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών αποτελεί, φυσικά, σημείο – κλειδί. «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία», δήλωσε ο καθηγητής.