Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα η έντονη παρουσία της μετάλλαξης Delta και στην Ελλάδα.

Η ανησυχία αυτή σχετίζεται και με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς από τους τριψήφιους αριθμούς η χώρα κατέγραψε παραπάνω από 10.000 κρούσματα το τελευταίο πενθήμερο (10.048).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος δεν αποκλείει να φτάσουμε ακόμη και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως.

Όπως λέει, αυτό είναι εκτίμηση συγκεκριμένου μαθηματικού «μοντέλου» προβλέψεων, σύμφωνα με το οποίο αν δεν ανακοπεί άμεσα το 4ο κύμα, θα έχουμε αυτά τα νούμερα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ήταν 4.340.

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown.

«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση».

Όσοι ειδικοί έχουν μιλήσει τις τελευταίες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας έχουν τονίσει ότι το «κλειδί» για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι ο εμβολιασμός.