Ανησυχητική χαρακτήρισε την τελευταία εβδομάδα λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Delta.

«Δε συμφωνώ με τις ανακοινώσεις από την κ. Παπαευαγγέλου ότι έχουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας. Βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Είχαμε να δούμε πολύ καιρό πάνω από 600 κρούσματα, τα έχουμε δει σε 3 απανωτές ημέρες, σαφώς μια κατάσταση που προβληματίζει», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να προσέχουμε «καθώς υπάρχει αυξητική τάση που ελπίζουμε να είναι παροδική και όχι να σημάνει την έναρξη μιας νέας πανδημικής κρίσης».

Αναφορικά με τα στελέχη του κορονοϊού, είπε πως η Delta είναι αυτή που μας ανησυχεί, τα υπόλοιπα είναι υπό παρακολούθηση και θα δούμε αν στο μέλλον κάποιο από αυτά θα επικρατήσει και αν έχει κάποια ιδιότητα που τα διαχωρίζει από άλλα.

H Κρήτη, όπου συναντάται κυρίως η μετάλλαξη Delta, «με εξαίρεση το Ρέθυμνο, είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τον μέσο όρο της Ελλάδας, καθώς δεν έχει επιδημιολογικό φορτίο υπερβολικό» είπε ο καθηγητής.

Τζανάκης: Μη μας ξεγελά ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους

Ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε την πιθανότητα νέων μέτρων, όπως ένα τοπικό lockdown, σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη ή φτάσει να πιέζεται το υγειονομικό σύστημα», προσθέτοντας ότι «προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα για να σταματήσει η διάδοση του ιού και η περαιτέρω επιδείνωση».

«Μη μας ξεγελά το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους, ενώ έχουμε αύξηση κρουσμάτων, καθώς όσοι νοσούν είναι νέοι. Σε 15 μέρες όμως που θα μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια τότε θα δούμε και κρούσματα βαρύτερα σε περίπτωση που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν», κατέληξε ο καθηγητής.