Παρελθόν είναι από σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που μας συνόδευε εδώ και μήνες στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Την άρση του μέτρου είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημερώνοντας, παράλληλα ότι αίρεται και η υποχρέωση διενέργειας self test στους πλήρως εμβολιασμένους.

Έτσι από τα σήμερα τα ξημερώματα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην νυχτερινή κυκλοφορία, η οποία ίσχυε από τον Οκτώβριο για τις κόκκινες περιοχές της χώρας και από 13 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 με εξαίρεση λόγους εργασίας, υγείας και μετακίνησης με κατοικίδιο ζώο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι.

Το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης άλλαξε την περίοδο του Πάσχα, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία επιτρεπόταν από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώθηκε από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00.

Στη συνέχεια, στις 14 Μαΐου το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας χαλάρωσε με ισχύ από τις 00:30 έως τις 05:00, ενώ από από το Σάββατο 12 Ιουνίου η νυχτερινή απαγόρευση ίσχυε από τη 01:30 έως τις 05:00.

Εκτός από τη άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας από σήμερα δίνονται και άλλες ανάσες ελευθερίας:

  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Το ανώτατο όριο ατόμων για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων αυξάνεται στα 300 άτομα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Στις οργανωμένες παραλίεςπλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.