Συναγερμός έχει σημάνει και στην χώρα μας για την μετάλλαξη Δέλτα με τους ειδικούς να ανησυχούν μετά τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που εμφανίζουν υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους.

Τα συγκεκριμένα κρούσματα, έχουν εντοπιστεί σε Αθήνα Κόρινθο και Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα η μετάλλαξη τύπου Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα μας μέχρι τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 24/6 το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έχει εντοπίσει 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου – 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11. Ετσι, συνολικά τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης φτάνουν πλέον τα 29.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχων της Κρήτης. Η σύσκεψη αφορούσε ειδικά την Κρήτη, καθώς υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πανευρωπαϊκός συναγερμός

Οι «27» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την μετάλλαξη Δέλτα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Στα συμπεράσματά τους, οι «27» της ΕΕ τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Μητσοτάκης: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς, ανεμβολίαστοι κινδυνεύετε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι «βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το μήνυμα του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου, Άντονι Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

Παράλληλα, έκανε έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι από τους συμπολίτες μας δεν το έχουν πράξει ως τώρα.