Η επίσκεψη Αλαμουντίν προκάλεσε… χαμό στα διεθνή ΜΜΕ

Χολή στάζουν οι Βρετανοί


ΕΛΛΑΔΑ
20:02
14/10/2014
Η επίσκεψη Αλαμουντίν προκάλεσε… χαμό στα διεθνή ΜΜΕ
4
loading

Μετά το γάμο της, τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται ξανά με την Αμάλ Αλαμουντίν. Η επίσκεψη της στην Αθήνα και η βοήθεια που η ομάδα έμπειρων νομικών -που την πλαισιώνει- μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, φιγουράρει στα πρώτα θέματα των Μέσω του εξωτερικού.

Οι Βρετανοί πάντως, δεν παραλείπουν να σχολιάσουν καυστικά το θέμα. Τα ΜΜΕ της χώρας στάζουν… χολή. O «Guardian», γράφει «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συναντούν το Hollywood» και αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ούτε στα πιο τρελά της όνειρα, όταν έδωσε την υπόθεση στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, δεν φανταζόταν πως την υπόθεση θα φώτιζε η λάμψη της Αλαμουντίν.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι Times του Λονδίνου. «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει», γράφει η εφημερίδα. Η εφημερίδα εκφράζει την υπόθεση ότι η κα. Κλούνεϊ με τον συνάδελφό της Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον θα προτείνουν στην Αθήνα να διεκδικήσει το αίτημά της μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο με τον τίτλο «Να μην χαθούν τα μάρμαρα».

Ο σχολιαστής γράφει, αναφέροντας τα επιχειρήματα του: «Η απάντηση που θα πρέπει να δώσει η όποια βρετανική κυβέρνηση είναι ότι η απόφαση αφορά τη διοίκηση του μουσείου, και η διοίκηση θα πρέπει να πει, φιλικά αλλά πειστικά, όχι. Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν, μεταξύ 1801 και 1805, όταν ήταν πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκτίθενται συνεχώς από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο, καλύτερος χώρος δεν θα μπορούσε να υπάρξει». Ο αρθογράφος διασαφηνίζει ότι η κίνηση του βρετανού πρέσβη δεν είναι προϊόν βανδαλισμού, αλλά ενθουσιασμού για την αρχαία Ελλάδα και καταλήγει: «Τα μάρμαρα δεν ανήκουν πλέον στη σύγχρονη Ελλάδα, όπως δεν ανήκει και στη βασίλισσα η πρώτη έκδοση του έργου του Σαίξπηρ το 1623, 7 χρόνια μετά τον θάνατό του, η οποία βρίσκεται στη Ουάσιγκτον, στη Folger Library. Και τα δύο ανήκουν στην παγκόσμια ιστορία του πολιτισμού».

Την ίδια ώρα, η Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις Ιστορικού από την Οξφόρδη, του Σερ Τζον Μπόρντμαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα καταστρέψει τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας «φρικτό προηγούμενο», ενώ παραδέχεται πως, νομικά, οι Βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση». Απ' την άλλη η Daily Mail γράφει ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για την Αμάλ Αλαμουντίν που έφτασε στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορές στην επίσκεψη της και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα κάνει και η Deutsche Welle, αποκαλώντας «χρυσή ευκαιρία» για τους Έλληνες «την επίσκεψη της στην Αθήνα στην προσπάθεια να ξανακερδίσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Η ιταλική La Republica αναφέρει «υποδοχή σταρ για την κα. Κλούνεϊ». Αναφορές κάνει και το CNN, με το αμερικάνικο δίκτυο να εντάσσει την επίσκεψη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τον ελληνικό πολιτισμό, με αναφορές και στις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Δείτε το βίντεο του Alpha:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ανδρεας

  Εγώ λέω τσάμπα τα λεφτά και η προβολή, όταν κοτζάμ Μελίνα με τον τποςωπικό της φίλο και πρόεδρο των υπουργών πολιτισμού τον γάλλο υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτα, όλα αυτά είναι μια απλή διαφήμιση για την ενλόγω κυρία, χωρίς ουσία!
  Αφήστε που η ΑΠΟΔΟΧΉ από την πλευρά μας να τεθεί το θέμα σε δικαστική οδό, είναι πολύ επικυνδυνο γιατί ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στα Μάρμαρα , αφού ΑΝ τυχόν το δικαστήριο \"αντικειμενικά\" αποφασίσει ΕΝΑΝΤΙΟΝ μας , δημιουργείται δεδικασμένο!
  Να μας δώσουν τα Μάρμαρα το αποκλείω όταν δεν έγινε τόσο καιρό. Κι αυτό γιατί όπως λέει το άρθρο ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ θα...χάσουν τον ύπνο τους!

  1. avatar Δεινόσαυρος

   Κυρ Ανδρέα, έχω ένσταση. Πρώτον εφόσον οι ίδιοι οι Εγγλέζοι δε φιλοτιμούνται να μας τα επιστρέψουν ενώ επικαλούμαστε αυτό το ρημάδι το ιστορικοπολιτισμικό μας δικαίωμα που λες, πως αλλιώς προτείνεις να τα διεκδικήσουμε; Κάνοντάς τους μούτρα;
   Δεύτερον, είναι πανεύκολο για ένα δικαστήριο να εκδώσει απόφαση χωρίς να αποτελέσει αυτή δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις. Αρκεί να ληφθεί υπόψιν στο σκεπτικό ένα χαρακτηριστικό της υπόθεσης που είναι όντως μοναδικό. Οι Άγγλοι έχουν πει άπειρες φορές ότι η ανησυχία τους είναι πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα αποτελέσει έναυσμα σε άλλα κράτη να διεκδικήσουν τα δικά τους εκθέματα πίσω, αλλά ΚΑΝΕΝΑ άλλο μνημείο-αντικείμενο-έκθεμα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Κανένα άλλο έκθεμα του Βρετανικού Μουσείου (και όχι μόνο) δεν είναι αποσπασθέν τμήμα ενιαίου οικοδομήματος.
   Δε σου κάνει εντύπωση που δε ζητάμε πίσω τη Νίκη της Σαμοθράκης ή την Αφροδίτη της Μήλου; Δε σου κάνει εντύπωση ότι τα μουσεία όλου του πλανήτη είναι γεμάτα με αρχαιοελληνικά εκθέματα και πότε δεν ασχοληθήκαμε για την επιστροφή τους;

 2. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚ.

  Οι κατά τα άλλα σοβαρή εφημερίδα Τιμές του Λονδίνου, αναφέρουν ότι ο λόρδος Ελγιν \"αφαίρεσε\" τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα χαρακτηρίζοντας την κλοπή αφαίρεση, και η Αμάλ που προσπαθεί για την επιστροφή τους στη θέση τους, θέλει να τα κλέψει. Ο απόλυτος παραλογισμός που μόνο από το εγγλέζικο φλέγμα μπορεί να ειπωθεί. Ακόμα και αυτοί έχουν χάσει την μπάλα της λογικής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει