Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ στο υπουργείο Πολιτισμού με τον υπουργό Κώστα Τασούλα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου η διάσημη δικηγόρος να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Στη συνέχεια, η κ. Αλαμουντίν – Κλούνεϊ θα μεταβεί σε γνωστό εστιατόριο στο Μικρολίμανο στον Πειραιά, ως καλεσμένη του υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός και οι τρεις νομικοί -οι οποίοι εκπροσωπούν ένα από σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου («Doughty Street Chambers») που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου- συζήτησαν επί μακρόν στο γραφείο του, προτάσεις και ιδέες για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών. Όπως δε ανέφερε ο κ. Τασούλας σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της διεκδίκησης των Γλυπτών και όχι στο οικονομικό κομμάτι και αύριο στη συνέντευξη Τύπου (που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης) θα δοθούν περισσότερες απαντήσεις επί του θέματος.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των βρετανών νομικών και την κ. Αλαμουντίν – Κλούνεϊ στο γραφείο του, ο κ. Τασούλας σημείωσε:

«Καλωσόρισα σήμερα στη χώρα μας και στο Υπουργείο Πολιτισμού μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η κα Αμάλ Κλούνει και οι κ.κ Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χίλ Πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν.

Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη».

Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ, αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 13:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημ. Παντερμαλή. Στις 13:30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί να γευματίσουν στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.