Ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη της νομικού Αμάλ Αλαμουντίν και την «πρόσκληση» της ελληνικής κυβέρνησης στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, απευθύνει η εφημερίδα «Αυγή» με σημερινό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν και οι υπηρεσίες της Αμάλ Αλαμουντίν παρέχονται αμισθί, το υπ. Πολιτισμού ενέκρινε το ποσό των 10.885,50 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια και την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό για τις μετακινήσεις των Αμάλ Αλαμουντίν, Νόρμαν Πάλμερ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Ντέιβιντ Χιλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Doughty Street Chambers, «το 2011 η ελληνική κυβέρνηση αποτάνθηκε στο βρετανικό οίκο, ζητώντας τους νομική υποστήριξη στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», διαψεύδει το νομικό οίκο, αποκαλύπτοντας πως «η επαφή του 2011 έγινε από ΜΚΟ της Αυστραλίας ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία -όπως ανέφερε ο αξιωματούχος- «ουδέποτε προέκρινε έως τότε τη διεκδίκηση μέσω δικαστικής οδού».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αποστολή και αναφέρεται στην υπουργική απόφαση είναι πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, ο οποίος εμμένει στη διεκδίκηση επιστροφής των Γλυπτών δια της δικαστικής οδού και είναι εκείνος που και το 2011 έφερε σε επαφή το συγκεκριμένο νομικό γραφείο με την τότε κυβέρνησης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπόλοιπες διεθνείς επιτροπές διεκδίκησης, στην πλειοψηφία τους, αποτρέπουν το ενδεχόμενο δικαστικής διαδικασίας.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που αλλάξει η ελληνική στάση, η «επιλογή νομικού γραφείου οφείλει να γίνει με διεθνή διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση στο πλαίσιο ενός γεύματος με φόντο την Ακρόπολη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.