Για τον θάνατο της 68χρονης στην Πέλλα μετά τη δεύτερη δόση της με Pfizer, για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων μίλησε στο ΟΡΕΝ η Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η επιστήμονας παρότρυνε «να εμβολιαστούμε ταχύτατα με το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο» και πρόσθεσε πως «του χρόνου φαίνεται πως θα συζητάμε για νέο γύρο εμβολιασμών», αν και πρέπει να στοχεύσουμε ακόμη πιο ψηλά, στο ζήτημα αυτό, σε σχέση με το τι έχουμε πετύχει ως τώρα.

«Να στοχεύσουμε στην πρώτη και όχι στη δέκατη θέση που είμαστε τώρα στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη», είπε η κυρία Παυλοπούλου.

Αναφερόμενη στον θάνατο της 68χρονης που πέθανε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, δήλωσε, πως η επιτροπή δεν έχει κάτι γραπτώς στη διάθεσή της, επισημαίνοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται μέχρι τέλους.

Σχετικά με τη διακοπή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, η κυρία Παυλοπούλου είπε, πως «δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Η χώρα μας εξασφαλίζει για όλα τα εμβόλια τη δεύτερη δόση κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους, που είμαστε λίγο πίσω στον εμβολιασμό».

Για την τρίτη δόση, στην οποία προχωρά η Βρετανία, υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο».

«Το κάνει πειραματικά. Εμβολιάζει άτομα άνω των 50 ετών, ορισμένα με τρίτη δόση εμβολίου που περιέχει νέα στελέχη και ορισμένα με το υπάρχον εμβόλιο, θέλοντας να δει ποια θα είναι η έκβαση. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τρίτη δόση, όχι άμεσα, αλλά σε διάστημα πιθανόν μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν, γιατί από ό,τι φαίνεται ο κορονοϊός θα είναι για μεγάλο διάστημα ακόμη κοντά μας», κατέληξε η κυρία Παυλοπούλου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο