Ο τελευταίος χρόνος ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως. Ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι που μέχρι πέρσι βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αναγκαστήκαμε να μπούμε σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, με τεράστια κόστη οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δάνδολος*

Είδαμε Ολυμπιακούς Αγώνες να ακυρώνονται, τελικούς Champions League χωρίς θεατές, είδαμε περιορισμούς στην ατομική μας ελευθερία και έκφραση. Ένας από τους κλάδους που υπέστη μεγάλη ζημιά είναι αυτός της εστίασης και διασκέδασης μιας και η λειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ, clubs και μπουζουκιών θεωρούνται είδος πολυτελείας μπροστά σ’ αυτό που ζούμε και σ αυτό που θέλουμε να κερδίσουμε. Τα κράτη ήρθαν αντιμέτωποι με άπειρα μέτωπα τα οποία έπρεπε να προνοήσουν και να προστατέψουν τους ανθρώπους τους.

Θεωρώ ότι η εστίαση δεν είναι πηγή υπερμετάδοσης του ιού όταν λειτουργεί κάτω από υγειονομικά πρωτοκολλά προστασίας. Αλλά πιστεύω πως τουλάχιστον στην χώρα μας πληρώσαμε όλοι μία συμπεριφορά από κακούς επαγγελματίες οι οποίοι άδραξαν της ευκαιρίας να βγάλουν μερικά ευρώ παραπάνω αδιαφορώντας για αυτά τα μέτρα προστασίας και έτσι μπήκαμε σε καθεστώς πλήρους τερματισμού για περισσότερο από μισό χρόνο κατά το τελευταίο έτος.

Πέραν της ανυπολόγιστης οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι περισσότερες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθημερνά ερχόμαστε σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματικά είμαι σε πολύ κακή κατάσταση και παλεύουν για την επιβίωση.

Θέλω να πιστεύω ότι λόγω των της διαδικασίας εμβολιασμού βρισκόμαστε προς το τέλος της περιπέτειας αυτής, και θεωρώ ότι όταν ξανανοίξει η εστίαση, πρέπει να ανοίξει στην αρχή με κάποια μέτρα, αλλά με τεράστια προσοχή προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα ανομίας.

Πρέπει ολόκληρος ο κλάδος, σεβόμενος τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις να είναι ενωμένος και να μην επιτρέψει σε κακούς επαγγελματίες να κάνουν ζημιά στο χορό και πάλι. Εμείς όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε όλα τα άτομα που δουλεύουν σε μας σε όλα τα επίπεδα και να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη

Ευελπιστώ πως το καλοκαίρι του 2021 θα είναι μια καλή εποχή προκειμένου να ξεκινήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις την ανοικοδόμηση της δουλειάς τους. Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας κλάδος πολύ σημαντικός για την Ελλάδα και τον τουρισμό, ένας κλάδος που απασχολεί περίπου το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας και πρέπει η πολιτεία να φροντίσει να τον προστατεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν είναι να βγει κάτι καλό από όλη αυτήν την ιστορία ας είναι να υπάρχει τέτοια οργάνωση όπου τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται βασικό γρανάζι για την οικονομία της χώρας μας και όχι αποπαίδι.

* Κωνσταντίνος Δάνδολος, Επιχειρηματίας, Συνιδιοκτήτης ομίλου Momentus