Το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ θα δοθεί στον αγροτικό τομέα τους προσεχείς 13 μήνες, μέχρι το τέλος του 2011, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο γεωργικό τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, ολοκλήρωσε το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης των χρημάτων αυτών, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και διάλογο με εκπροσώπους της διοίκησης και του αγροτικού κόσμου.

Από τα 4,5 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις που δίνονται από την ΕΕ στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τα δύο δισ. ευρώ είναι ενισχύσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» δράσης ΕΣΠΑ. Τα δύο δισ. ευρώ αφορούν την εκτέλεση χιλιάδων έργων στην ελληνική ύπαιθρο και αποτελούν τη μεγαλύτερη επενδυτική παρέμβαση στον αγροτικό χώρο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Σκανδαλίδης, οι πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων έχουν «κλειδώσει» και θα εξοφληθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2011 (σε ένα επτάμηνο).

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης της ΚΑΠ ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο διάστημα 15-17 Δεκεμβρίου 2010. Ήδη, στο τέλος του περασμένου μήνα (Οκτώβριο) πληρώθηκε ως προκαταβολή το 50% της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν:

– Οι επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2009. Αφορά την εξισωτική αποζημίωση (επιδοτήσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές της χώρας) τις ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, τη μείωση της νιτρορύπανσης, κ.α. Θα δοθούν συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

– Θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των νέων αγροτών. Εχουν ήδη πληρωθεί όσοι είχαν υποβάλλει φακέλους μέσω των Περιφερειών. Το συνολικό ποσό είναι 100 εκατ. ευρώ.

– Τέλος, θα εξοφληθούν όλες οι εκκρεμότητες επιδοτήσεων, (λόγω λαθών ή κατόπιν σχετικών ελέγχων) της τριετίας 2006-2009. Το ποσό ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

– Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011 θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις (συνδεδεμένη ενίσχυση) για το βαμβάκι (200 εκατ. ευρώ) και για τη βιομηχανική ντομάτα (10,5 εκατ. ευρώ).

– Μέχρι τον Μάιο του 2011 θα καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου, ποσό 160 εκατ. ευρώ και η επιστροφή ΦΠΑ με ποσό 330 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των δικαιολογητικών στις αρμόδιες εφορίες.

– Στο χρονικό διάστημα 1η Μαΐου – 31 Ιουλίου 2011 θα εξοφληθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2010 συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα θα γίνουν και οι πληρωμές των άλλων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης (σχέδια βελτίωσης, δημόσια έργα, πρόγραμμα Leader, κλπ).

– Τέλος, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Ιουνίου του 2011 θα πληρωθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα σε λάδι, βαμβάκι, κλπ ύψους 77 εκατ. ευρώ.

Το άλλο κεφάλαιο των δύο δισ. ευρώ που αφορά τις επενδύσεις έχει το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι το τέλος του 2010 θα προκηρυχθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Αλλα 800 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στο 2ο εξάμηνο του 2011 θα προκηρυχθούν έργα 500 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις (300 και 200 εκατ. ευρώ).

Από το ποσό των δύο δισ. ευρώ το 1,3 δισ. ευρώ θα δοθεί για ιδιωτικές επενδύσεις (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, Leader, κ.λπ) τα 330 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και στα δάση και 470 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.