«Οι νέοι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας», πρόκειται για μία διαδεδομένη φράση η οποία φέρει την υπόσχεση ότι οι νέοι θα κατέχουν τα ηνία του τόπου μας στο μέλλον και παρέχει την ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την επόμενη γενιά. Αναμφισβήτητα υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτή τη φράση, αφού η νεολαία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση μιας χώρας παραγωγικής και δυναμικά εξελισσόμενης.

Ωστόσο, η νεολαία αποτελεί το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση που βιώνει ο τόπος μας την τελευταία δεκαετία. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς μπήκαν σε μία αγορά εργασίας η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Το 2020 επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η ανεργία των νέων αυξάνεται ξανά με περισσότερους από 3 εκατομμύρια νέους άνεργους στην Ευρώπη, 80.000 στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η υλοποίηση πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των νέων, ώστε να υπάρξει απτή απόδειξη ότι η νέα γενιά της Ελλάδας δεν αποτελεί απλώς το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά συμβάλλει και στη διαμόρφωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Nestlé πραγματοποιεί ήδη από το 2013, το πρόγραμμα Nestlé Needs YOUth που στοχεύει στην υποστήριξη της επαγγελματικής ζωής των νέων μέσα από την παροχή ευκαιριών απασχόλησης και προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης. Ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η Nestlé Ελλάς, έχει προσφέρει 709 ευκαιρίες απασχόλησης και 285 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης, ενώ έως το 2025 θα προσφέρει άλλες 300 ευκαιρίες απασχόλησης και 200 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης στους νέους της χώρας μας.

Οι δυσκολίες που έφερε το lockdown δεν επιβράδυναν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η Nestlé εφαρμόζει ψηφιακές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων πρακτικής άσκησης.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία. Μέσα από τις δράσεις της, η Nestlé εξοπλίζει τη νέα γενιά με τις κατάλληλες δεξιότητες για να της δώσει τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει.

Η πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth περιλαμβάνει και τον πυλώνα «Alliance for YOUth” (“Συμμαχία για τη Νέα Γενιά”) που εγκαινιάστηκε από την εταιρεία το 2014, με στόχο να ενώσει εταιρείες που θέλουν να βοηθήσουν τους νέους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Επιδίωξη των εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι να εξοπλίσουν τη νέα γενιά με τις κατάλληλες ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες ώστε να διαμορφώσει την κοινωνία του αύριο.

Τη χρονιά που πέρασε, και παρά τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας, η Nestlé Ελλάς έφερε κοντά άλλες 11 ηγέτιδες εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, δημιουργώντας μια μοναδική συμμαχία για την υποστήριξη των νέων. Οι 750 ταλαντούχοι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την καινοτομία και τη διαχείριση συγκεκριμένων deadlines, και να παρουσιάσουν τις ιδέες και την οπτική τους για σημαντικά ζητήματα όπως είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, οι γυναίκες στην ηγεσία αλλά και το brain drain. Οι 12 υποψήφιοι που ξεχώρισαν μέσα από τις διαφορετικές φάσεις του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή τις δεξιότητές και τις ιδέες τους για έξι μήνες στις συμμετέχουσες εταιρείες.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Nestlé Ελλάς, Βασίλης Αδαμίδης, δήλωσε: «Η επένδυση στους νέους είναι η πιο σημαντική επένδυση για την εταιρεία μας, για την κοινωνία, για το μέλλον. Μέσω της πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth που υλοποιούμε από το 2013, βοηθάμε τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να εκπαιδευτούν μέσα από θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης ενώ τους προσφέρουμε και ευκαιρίες απασχόλησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά και το ταλέντο που τους διακρίνει, η δέσμευσή μας για την υποστήριξη τους είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Θέλουμε να τους ανοίξουμε τον δρόμο προς την επίτευξη των στόχων τους».