Θεσσαλονίκη: Τριπλάσια η αύξηση επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες

Τι έδειξε διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία


ΕΛΛΑΔΑ
17:24
22/11/2020
Θεσσαλονίκη: Τριπλάσια η αύξηση επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες
18
loading

Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε παγκόσμια μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες: 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας:40-64 ετών, ηλικιωμένοι +65 έτη) αλλά οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που, περίπου, στο σύνολό τους παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση. Στον αντίποδα αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν σχεδόν στο σύνολό τους

Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου και δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα. Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το επίπεδο βελτίωσης των επιπέδων αυτής της συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Τι έδειξε η μελέτη για τις άλλες χώρες

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης από άλλες 29 χώρες που μετείχαν δείχνουν μια σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού, καθώς και της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Η σημαντική αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων κυμαινόταν περίπου από το 1/5 ως το 1/3 των συμμετεχόντων. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ιράν, Μπαγκλαντές, η Χιλή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ρουμανία και η Νότια Αφρική η αύξηση αυτή των επιπέδων του στρες φτάνει στο 2/5 έως 1/2 όσων συμμετείχαν. Σημαντική αύξηση των επιπέδων θυμού βρέθηκε στα 2/5 των συμμετεχόντων στο Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Σε αρκετές χώρες η επιβάρυνση σε αρνητικά συναισθήματα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (π.χ. Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουρουγουάη κλπ). Η βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς ήταν εμφανής περίπου στο 1/5 ως το 1/3 όσων συμμετείχαν, αν και υπήρχαν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά βελτίωσης αυτής της συμπεριφοράς (1/10 σε Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία) και κάποιες με υψηλότερα (2/5 σε Χιλή, Κολομβία και Μπαγκλαντές). Η ομάδα των ηλικιωμένων δεν φάνηκε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες τόσο στην αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων όσο στην βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.

Όσον αφορά τις αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτές δεν διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών, με την άσκηση ή το περπάτημα, τη χρήση του διαδικτύου, τα χόμπι, την άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή, τη μελέτη ή τη μάθηση κάτι νέου, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση, την εργασία στο χώρο ή στο σπίτι, την ενημέρωση για την πανδημία COVID-19, τα ΜΜΕ, τον χρόνο με ένα κατοικίδιο, καθώς και την σωματική εγγύτητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα να αποτελούν τις κυριότερες επιλογές όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια. Άλλες στρατηγικές διαχείρισης, όπως η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, είχαν πολύ μικρά ποσοστά επιλογής.

Η Μελέτη COH-FIT

Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT) είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία COVID-19. Στόχος της είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Οι εθνικοί συντονιστές/ερευνητική ομόδα της μελέτης COH-FIT (GR) (Ελλάδα) είναι οι: Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ, Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Β' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Έλενα Δραγκιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και Κωνσταντίνος Τσαμάκης, ψυχίατρος, επισκέπτης ερευνητής στο King's College στο Λονδίνο .

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Γ.K.

  Όσοι δεν πεθάνουν από την πείνα θα πάνε στα ψυχιατρεία. Σαλταρισμένοι από τα εγκλήματα της κουλοκυβέρνησης.

 2. avatar Ο Κουλης αρχηγός σε εγκληματική οργάνωση για την επιβολή του Κορονοΐου.

  Για να αποδείξει ότι υπάρχει Κορονοΐος λαδώνει τους πάντες , φεύγουν τα δισεκατομμύρια από τον Ελληνικό προϋπολογισμό για τα παγκόσμια ΜΜΕ σαν νερό. Αντί να πάρει αυστηρότερα μέτρα και να κάνει γενικό lockdown από τον Σεπτέμβριο σε όλη την Ελλάδα και να απαγορέψει όλες τις μετακινήσεις με πάνω από δύο άτομα , άφησε τον κόσμο απροστάτευτο αφήνοντας τον να συναθροίζετε . Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα μην ξεχάσουμε την μαζική πανελλαδική κινητοποίηση για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο να μην λείψει κανείς δεν θα επιτρέψουμε την κυβέρνηση του Κουλη με τις φασιστικές τακτικές να απαγορέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις

  1. avatar Ρε ψυχάκια

   δεν είσαι σε θέση να χαμπαριάσεις ούτε ότι φάσκεις και αντιφάσκεις. Κλείσου σπίτι μη πάρεις κανέναν άνθρωπο στο λαιμό σου που θες και επανάσταση για τον Γρηγορόπουλο, δεν πρέπει με αυτό το μυαλό να κυκλοφορείς σε κόσμο.

 3. avatar Καμια

  μελετη, εγχωρια ή διεθνης, για την ηλιθιοτητα , για να μην πω αλλη λεξη, τω καρντσιων, θα γινει ;;;

 4. avatar Είναι δυνατόν να ζορίστηκαν λίγο και να λαλήσανε ?

  Εκ προοιμίου σαλεμένοι που με αφορμή την καραντίνα εκδηλώθηκαν....... Φανταστείτε να χρειαστεί να κληθούν να πολεμήσουν τι έχει να γίνει !

 5. avatar babis o flu

  Γεια σας ρε καρντάσια. Μύγα στο σπαθί σας δεν αντέχετε. Για να μην προσέχετε 2 εβδομάδες (2 ρε γμτ μου) καθίστε μέσα μέχρι τα Χριστούγεννα μέχρι να σκάσετε.

 6. avatar Μστ

  Και οι συνέπειες του άγχους, της μοναξιάς και του θυμού, είναι τα ψυχολογικά προβλήματα, οι αυτοκτονίες, ο καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιακά, εγκεφαλικά και αύξηση βίας...και αν υπολογίσουμε και τη φτώχεια, σε λίγο καιρό θα έχουμε εκατόμβη θανάτων...αυτό αποδεικνύει την ΑΠΑΤΗ του κορονοιού, γιατί αν τα έβαζε η κυβέρνηση σε ζυγαριά, σίγουρα δε θα έπαιρναν τόσο αυστηρά μέτρα και θα άφηναν τις ζωές μας να συνεχιστούν κανονικότατα.!!

  1. avatar Ίσα ρε που θα σε άφηνε η πολιτεία ανεξέλεγκτό να σπέρνεις παντού θάνατο

   μη και στρεσαριστεί ο μπούλης μας και μας πάθει ψυχολογικά το χρυσό μου.

  2. avatar Λη

   Οπως εκαναν και οι αλλες χωρες ετσι ? Κανονικοτατα ζουνε..Αγγλοι Γαλλοι Ιταλοι ολοι .Μονο εδω γινονται τα στραβα και τα αναποδα...

  3. avatar Γιαγιάκα

   Να σου πω, Μστ. Εγώ συμφωνώ μαζί σου σε όλα πλην του όρου ΑΠΑΤΗ. Δεν είναι απάτη, είναι επιδημία. Όμως τις επιδημίες τις αντιμετωπίζουμε ενισχύοντας στο μάξιμουμ τα συστήματα υγείας, δίνοντας αυστηρές οδηγίες υγιεινής παντού και για όλους. Όχι μαντρώνοντας τον κόσμο. Όχι στέλνοντας τον γονιό να δουλεύει από το σπίτι και ταυτόχρονα να παρακολουθεί το παιδάκι του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού ώστε να μην υστερήσει από τα συμμαθητάκια του που μπορεί να έχουν παππούδες που ξέρουν να του πατάνε τα κουμπιά στο ΖΟΟΜ ή νταντάδες. Όχι δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη ζωή πολλών οικογενειών. Όχι κόβοντας κι άλλες θέσεις εργασίας, όπως π.χ. θα έχουν ως συνέπεια για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ οι προτάσεις της κ. Λινού για απαγόρευση της μετάβασης πελατών στα καταστήματα αυτά. Όλα αυτά γεννούν αυτομάτως το στρες, την ανασφάλεια και μια απέραντη οργή, αισθήματα που έχουν όλες τις συνέπειες που αναφέρεις κι ίσως κι άλλες εξ ίσου θανάσιμες. Μάλλον είναι ακριβές το αποτέλεσμα της έρευνας ως προς το ότι το αίσθημα του θυμού εμφανίζει τριπλάσια ποσοστά στους ηλικιωμένους. Αν κρίνω από εμένα ... ποτέ, μα ποτέ, στα 74 χρόνια της ζωής μου δεν υπήρξα πιο οργισμένη.

 7. avatar Δεν κάνουν έτσι

  Ούτε όταν χάνει ο ΠΑΟΚ.

 8. avatar Αν κατάλαβα καλά :

  Η Θεσσαλονίκη είναι ανεξάρτητη χώρα ; Γιατί το άρθρο αναφέρει σύγκριση μιας πόλης με τις υπόλοιπες χώρες.

 9. avatar ΖΗΤΩ

  Τα καταφέραμε λοιπόν... τί εννοειτε δεν ηταν αυτος ο σκοπός;

 10. avatar Μπράβο σου

  Φυσικό και επόμενο, εάν το ογδόντα της εκατό δεν πίστευε μέχρι πριν δύο εβδομάδες στον ιό τότε αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. υπομονή καρντάσια

 11. avatar ΣΟΙΜΠΛΕ

  ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΦΤΑΙΕΙ.
  ΑΝΤΕ ΠΑΡΑΛΙΑ -ΑΝΤΕ ΠΑΡΤΥ -ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕκτλ

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

  1. avatar kjgkjgk @ SOI-MPLE

   μα εννοειτε οτι φταιει ο σοι-μπλε! δεν φταιει η σαρδελοποιηση στα ΜΜΜ, δεν φταιει η μηδενικη τηλεργασια, δεν φταινε τα μηδενικα μετρα προστασιας στο πρωτογενη τομεα εργασιας, δεν φταιει το ανοιγμα των σχολειων με 3000 παιδακια σε μια ταξη και πανω απο ολα δεν φταιει το ανοιγμα του τουρισμου χωρις ελεγχους!! ολα οκ ρε μπλε στρουμφακι-παπαγαλακι;

   1. avatar Και σα να μην έφταναν τα λάθη μας υποχρεώνει η κυβέρνηση να υποστούμε

    εμείς σαν ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν παραλείψαμε να συνδράμουμε τα μάλα με παρτάκια, συνεστιάσεις, συνοστισμούς σε πλατείες, μπιτσόμπαρα, ορθάδικα, σκυλάδικα, πανηγυράκια, γαμήλιες δεξιώσεις, λιτανείες, θεωρίες του λόλου, απειθαρχία, αντίδραση, διαδηλώσεις, πορείες μη και αφήσουμε τρόπο που ο ιός κολλάει και διασπείρεται χωρίς να τον τιμήσουμε .......

  2. avatar Λάθος λαλακα

   Χούντα των Αθηνών..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει