Άμεσες είναι οι ανάγκες σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικά υλικά για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες κατοίκους της Σερβίας και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών στα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Για κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς και ανθρωπιστικές ανάγκες που διογκώνονται, έκανε λόγο ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Περιγράφοντας τις διαστάσεις της καταστροφής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες της Σερβίας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το φορτίο μόνοι τους.

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την προθυμία του να συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες, ο κ. Πάβιτς είπε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες και οργανώσεις από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που απευθύνθηκαν στο προξενείο και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προσφέρουν βοήθεια.

Το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και η σερβική Πρεσβεία στην Αθήνα έχουν αναλάβει από την αρχή της εβδομάδας τη συγκέντρωση χρηματικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των πληγέντων.

Χθες, Τετάρτη, έγινε η πρώτη αποστολή βοήθειας, ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στην Πιερία και, σήμερα, ένα φορτηγό με ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα αναχώρησε για την πόλη Σμεντέρεβσκα Παλάνκα.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η οργάνωση και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, το γενικό προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνουν τα αναγκαία είδη στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνεται σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό με αεροπλάνα της Air Serbia, εξήγησε ο κ. Πάβιτς.

Τόνισε δε, ότι πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ο τρόπος μεταφοράς της βοήθειας που συγκεντρώνεται σε διαφορετικά σημεία της Β. Ελλάδας και για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων και φορτηγών θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, να επικοινωνήσουν με το προξενείο.

Κάλεσε ακόμη όσους επιθυμούν να βοηθήσουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του προξενείου, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες για τις ανάγκες που θα προκύπτουν το επόμενο διάστημα. «Το επόμενο διάστημα η μέγιστη ανάγκη θα είναι η ιατρική βοήθεια, τα φάρμακα και τα είδη προσωπικής υγιεινής», εξήγησε ο κ. Πάβιτς.

Πληροφορίες για την παροχή βοήθειας

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: 2310244265 και με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στα τηλέφωνο 210777-43-44, 210777-43-55, απ΄ όπου μπορούν επίσης να λάβουν τη λίστα με τα αναγκαία φάρμακα και το ιατρικό υλικό που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας της Σερβίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.