Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης προκειμένου να συγκεντρωθεί βοήθεια για τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, κάλεσε τη Γαλλία να συμβάλει σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Σέρβος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών καθώς και τις προοπτικές να παράσχει η Γαλλία βοήθεια στη Σερβία.

Λίγο πριν από την άφιξή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Νίκολιτς ανάρτησε το εξής μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Καταστροφή έπληξε τη χώρα μου. Θέλουμε τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης προκειμένου να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τη Σερβία καθώς και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Καλούμε τη Γαλλία να μας βοηθήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Συνολικά 18 χώρες έχουν βοηθήσει, μέχρι στιγμής, τη Σερβία κι έχουν συμβάλει ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά τώρα θα χρειαστούμε κι άλλους τρόπους βοήθειας προκειμένου να μπορέσει η χώρα να επανακάμψει».

Ο Σέρβος πρόεδρος αναμένεται, επίσης, να απευθύνει έκκληση βοήθειας προς τους Γάλλους πολίτες.

Ο κ. Νίκολιτς επρόκειτο να μείνει στο Παρίσι δύο ημέρες για συναντήσεις και επαφές με τη γαλλική ηγεσία, αλλά εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών η επίσκεψή του θα είναι μονοήμερη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της σερβικής Προεδρίας.