Συμφωνία για την προστασία από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και την άρση των συνεπειών τους ετοιμάζουν Κροατία και Σερβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Το κείμενο έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο χρόνο και εκ μέρους του Ζάγκρεμπ αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, ανέφεραν στην εφημερίδα από την κρατική διοίκηση προστασίας και διάσωσης.

Η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας ακόμη δεν είναι γνωστή, είπε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς, καθώς αναμένεται επικύρωσή της από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους συναδέλφους από την Κροατία, τακτικά ανταλλάσσουμε πληροφορίες και οι ομάδες μας για την προστασία από τις πλημμύρες συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μάριτς.

Ο κοινός αγώνας Σερβίας και Κροατίας ενάντια στις πλημμύρες συμφωνήθηκε και σε συνάντηση εκπροσώπων του σερβικού υπουργείου Γεωργίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, του κροατικού υπουργείου Γεωργίας και της Κροατικής Επιχείρησης Υδάτων.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε στο μέλλον η επιχειρησιακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης υδάτων της Βοϊβοντίνας και της Κροατικής Επιχείρησης Υδάτων στη λεκάνη του ποταμού Σάβα.

Αρμόδιοι από δύο χώρες θα περιηγηθούν σε δομές προστασίας και διαχείρισης υδάτων στη Σερβία και στην Κροατία, ώστε η συνεργασία να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη, σύμφωνα με την «Πολίτικα».