Σταθερή είναι η κατάσταση στην πλημμυροπαθή Σερβία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, ωστόσο οι αρμόδιες μονάδες παραμένουν σε επαγρύπνηση για άλλες τέσσερις μέρες.

Μικρά προβλήματα υπήρξαν στην πόλη Κόστολατς, όπου σε ένα τμήμα έσπασε ανάχωμα, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα χωρίς να προκληθούν ζημιές στο θερμοηλεκτρικό σταθμό, ανέφερε ο κ. Μάριτς.

Στην πόλη Ομπρένοβατς διεξάγονται επιχειρήσεις καθαρισμού και απολύμανσης και δημιουργίας συνθηκών ομαλής διαβίωσης για να γίνει δυνατή η επιστροφή των κατοίκων, παρ’ ότι τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει σε κάποια σημεία. Μόνον όταν αρχίσει να πέφτει σημαντικά η στάθμη των υδάτων θα μπορούμε να πούμε ότι κίνδυνος πέρασε, υπογράμμισε ο κ. Μάριτς.

«Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποια ανακοίνωση μετά την Κυριακή, αλλά θα ήθελα τώρα να αποφύγω τις προβλέψεις» δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων.

Στην πόλη Σάμπατς μειώνεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα, αλλά παραμένει ο κίνδυνος υπερχείλισης σε κάποια σημεία.

Ο κ. Μάριτς διευκρίνισε ότι επειδή δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον όγκο του νερού που εισρέει από την Κροατία, μέχρι να δοθούν οι ακριβείς πληροφορίες δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

Η κατάσταση στους ποταμούς της Σερβίας ηρεμεί κι αυτό που έρχεται τις επόμενες μέρες δεν είναι «πλημμυρικό κύμα» αλλά κορύφωση του υδάτινου κύματος, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Νίσαβιτς από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής θα υπάρξει κορύφωση του υδάτινου κύματος στον ποταμό Σάβα, στο Βελιγράδι. Από την Κυριακή και μετά θα αρχίσει η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού» είπε ο κ. Νίσαβιτς στον τηλεοπτικό σταθμό B92. Υπογράμμισε δε, ότι τόσο σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως των προηγούμενων ημερών, δεν έχουν καταγραφεί στη Σερβία από το 1888, όταν άρχισαν οι μετρήσεις.«Τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις, αλλά τίποτα παρόμοιο με αυτό που συνέβη πριν από τις πλημμύρες» εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και στη συνέχεια σε συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο

Οι πλημμύρες στη Σερβία κατέστρεψαν περίπου 3.700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Υποδομών, Μίοντραγκ Πολέντιτσα.

Η συνολική εικόνα της ζημιάς που προκλήθηκε θα είναι γνωστή μετά από αρκετούς μήνες, αφότου σταθεροποιηθούν τα σημεία των κατολισθήσεων, σημείωσε ο κ. Πολέντιτσα, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα η κίνηση επιβραδύνεται σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου.

Σημείωσε ακόμη ότι ομάδες της δημόσιας επιχείρησης ανάπτυξης και διαχείρισης εθνικών οδών «Putevi Srbije» και των εταιρειών συντήρησης του οδικού δικτύου έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο κ. Πολέντιτσα απέρριψε τις εικασίες που διατυπώθηκαν από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι οι ζημιές στο τμήμα του Διαδρόμου 10, από τη Νις στο Ντιμίτρογκραντ ανέρχονται κατά προσέγγιση σε 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η πραγματική εκτίμηση της ζημίας που προκλήθηκε στο νέο τμήμα μεταξύ της Νις και των βουλγαρικών συνόρων, είναι πολύ μικρότερη. Πρόσθεσε ακόμη ότι, επί του παρόντος, προτεραιότητα αποτελεί η οδική αρτηρία Ντρίνα, όπου ζωτικής σημασίας είναι δύο σημεία, όπου η οδική κυκλοφορία έχει αποκοπεί (σε Μάλι Ζβόρνικ και Ρογκάτσικα) και όπου ο ποταμός Δρίνος κατέστρεψε εκατοντάδες μέτρα οδοστρώματος, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις και ζημιές. Το ύψος των ζημιών στα δύο αυτά σημεία εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ περί τις 12 γέφυρες καταστράφηκαν στην περιοχή Κρουπάνι.

«Προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω περιοχές θα επανασυνδεθούν μεταξύ τους με δρόμους και τα ότι οι πολίτες και τα εμπορεύματα θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα» είπε ο κ. Πολέντιτσα.