Για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και τις προβλέψεις πως αυτά μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (26/10) ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορονοϊός και τότε οι ΜΕΘ δεν φτάνουν» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Άκουσα χθες την  (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» δήλωσε.

«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν»

Εστιάζοντας στα μέτρα επεσήμανε πως «θα δουλέψουν αν τηρηθούν». «Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη».

«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» είπε.

«Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown» διαμήνυσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε lockdown δηλώνει ήττα».