Ολοκληρώθηκε η πανδημοσιοΰπαλληλική κινητοποίηση, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα (15/10) το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και η οποία είχε ως κεντρικό σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), καθώς και πλήθος πρωτοβάθμιων συνδικάτων και φορέων της εκπαίδευσης.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή, όπου και ολοκλήρωσαν την πορεία τους.

Η ΑΔΕΔΥ -μεταξύ άλλων- ζητά τη «θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Επιπλέον ζητά «μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών, 15 μαθητές ανά τμήμα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα».

Ακόμη, διεκδικούν «τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας καθώς και να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων».

Τέλος, στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται «προσλήψεις, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατάργηση  του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Παράλληλα, μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, γονείς, το ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι στο Δημόσιο πραγματοποίησαν ξεχωριστό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Με συνθήματα όπως «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση κι υγεία σε κάθε μαθητή», και «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή, διεκδικώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ενώ η συγκέντρωση είχε ολοκληρωθεί και η πορεία συντεταγμένα κατευθυνόταν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ένταση σημειώθηκε μεταξύ ομάδας αγνώστων και δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.