Η κακοκαιρία Ιανός που αναμένεται τις επόμενες ώρες να χτυπήσει την Ελλάδα είναι ένας μεσογειακός κυκλώνας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το σπάνιο φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του στην χώρα το 1995.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης των πολιτών για την κακοκαιρία Ιανός που θα πλήξει τη χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο λέγοντας αρχικά: «Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια εξήγησε πως: «Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το «μάτι», το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες».

Για τη σπανιότητα του φαινομένου ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως μεσογειακούς κυκλώνες: «συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής».

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε και στις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η κακοκαιρία Ιανός, σημειώνοντας: «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο.

Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές.

Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα».

Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα – Έκκληση Χαρδαλιά στους πολίτες για επιφυλακή

Η κακοκαιρία Ιανός βρίσκεται προ των πυλών και ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε στην έκτακτη ενημέρωσε πως: «Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.