Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε τρεις οδηγίες προς τους πολίτες για την κακοκαιρία Ιανός.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να είναι έτοιμος ο Κρατικός Μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία Ιανός αναμένεται να είναι σφοδρή με δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Σε έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε τρεις συγκεκριμένες οδηγίες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.  Σε περίπτωση χειμάρρων, οι πολίτες πρέπει να ανέβουν στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών.
  • Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει είτε πεζοί είτε με όχημα.

«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιάνος» που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά του οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Εύβοιας, της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αττικής, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Κακοκαιρία από αύριο με καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για την κακοκαιρία που θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

-Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

-Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

-Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Καιρός: Έρχεται ο «Ιανός», η πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου

Η κακοκαιρία «Ιανός», η πρώτη του φετινού φθινοπώρου, αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη.

Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.