Μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που γνώριζαν κάτοικοι και λουόμενοι στη γραφική παραλία της Χαμολιάς, ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, στην Ανατολική Αττική, είναι αυτή που φαίνεται να δρομολογείται με την κατασκευή του  Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η παραθαλάσσια περιοχή με τα κρυστάλλινα νερά και τις μικρές νησίδες κινδυνεύει να μετατραπεί σε «χαβούζα», όπως τονίζουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου Μεσογαίας, οι οποίοι με μια φωνή εκφράζουν την αντίθεσή τους στο Κέντρο και τη «συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας θα μεταφέρονται μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων και θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου.

Την έντονη αντίδρασή τους στα σχέδια, που θα οδηγήσουν σε προφανή υποβάθμιση την περιοχή τους, εξέφρασαν οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου Μεσογαίας, που βγήκαν τον περασμένο μήνα στον δρόμο και διαδήλωσαν κατά του έργου. «Δεν θέλουμε να μετατραπεί ο τόπος μας στη μεγαλύτερη χαβούζα της Αττικής» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης.

Ο  δήμος προσφεύγει νομικά και κατά των ιθυνόντων, καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.